Index Vakbarát Hírportál

A texasi rendőrség elismerte, hibázott az iskolai lövöldözésnél

2022. május 28., szombat 18:23

Elismerte hibáját a texasi állami közbiztonságért felelős rendvédelmi szervezet (DPS) igazgatója, amiért nem léptek közbe időben a keddi iskolai lövöldözésnél, mindeközben texasi konferenciáján az amerikai Országos Fegyverszövetség (NRA) kiállt a fegyverviselés joga mellett.

Steven McCraw ezredes, a DPS igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, miután a 18 éves Salvador Ramos kedden egy AR–15 típusú félautomata fegyverrel belépett az uvaldei Robb Általános Iskola hátsó bejáratán az épületbe, majd egy osztályteremben lövöldözni kezdett, a sokkos állapotban lévő iskolások közül ketten összesen hatszor kértek segítséget a rendőrségtől a 911-es vészhelyzeti telefonszámon.

Eközben mintegy húsz rendőr majdnem egy órán át várt az osztályterem előtti iskolai folyosón. Ramos végül 19 kisiskolást és két tanárt lőtt agyon, mielőtt a rendőrök megrohanták a termet, és lelőtték a fegyveres ámokfutót.

Az iskolában felsorakozott rendőrök parancsnoka, aki a helyi iskolai kerület rendőrségének uvaldei rendőrkapitánya is egyben, a helyszínen úgy gondolta, hogy Ramos elbarikádozta magát az osztályteremben, és a gyerekek már nincsenek közvetlen veszélyben, ezért a rendőrségnek van ideje felkészülni

– mondta el McCraw ezredes.

„Utólag, mai tudásunk birtokában, ebből a székből nézve, ahol most ülök, természetesen ez nem volt helyes döntés – szögezte le a texasi rendőrségi szervezet igazgatója. – Ez rossz döntés volt. Pont” – tette hozzá.

Az uvaldei mészárlás az elmúlt közel egy évtized legvéresebb lövöldözése volt az Egyesült Államokban,

és nyomában ismét fellángolt a vita az amerikai fegyvertartási és fegyverviselési szabályozásról.

Az igen befolyásos amerikai fegyverlobbi, az Országos Fegyverszövetség (NRA) épp a hétvégén tartja éves kongresszusát az Uvaldétól 440 kilométerre fekvő, dél-texasi Houstonban, ahol több befolyásos republikánus párti politikus, többek között Donald Trump korábbi amerikai elnök és Ted Cruz texasi szenátor is kiállt amellett, hogy a szigorúbb fegyvertartási és fegyverviselési szabályok elfogadása nem segítene az egyre gyakoribb tömeges lövöldözések és vérontások megelőzésében.

Ezek a tragédiák gyomorforgatók. A fegyverviselés korlátozása nem megoldás. Annak a legalapvetőbb emberi jognak a szűkítése, amely lehetővé teszi az amerikaiaknak, hogy megvédjék magukat, nem megoldás, és soha nem is volt az

– fogalmazott Wayne LaPierre, az NRA vezetője.

A rendőrségi nyomozás egyelőre nem talált indítékot Salvador Ramos esetében, aki ugyan kibukott a középiskolából, de nem volt sem priusza, sem elmeállapotát befolyásoló betegsége – számolt be az MTI.

Rovatok