Index Vakbarát Hírportál

Elpusztult a Szajnában rekedt kardszárnyú delfin

2022. május 30., hétfő 18:19

Természetes halált halt egy kardszárnyú delfin, amely a Szajnában rekedt Franciaországban.

A Sea Shepherd kampánycsoport sikertelenül próbálta visszavezetni a tengerbe a beszorult kardszárnyú delfint, más nevén gyilkos bálnát. Végül hétfőn bejelentették, hogy elpusztult.

Ma késő délután találtunk rá

– mondta Lamya Essemlali, a Sea Shepherd France vezetője.

Szombaton egy orkahangokat kibocsátó drónnal próbálták visszacsalogatni a bálnát a tengerbe, de az állat kiszámíthatatlanul viselkedett, és vészkiáltásokat adott ki. Essemlali szerint hétfőre már csak egy orka szellemére hasonlított, és még azelőtt elpusztult, hogy bármilyen elaltatási kísérletet tettek volna.

A bálna testét a folyó partjára szállítják, és boncolást végeznek rajta – közölték a helyi tisztviselők. Az orkát először május 16-án észlelték a Szajna torkolatánál, Le Havre kikötője és a normandiai Honfleur városa között, mielőtt kilométerekkel feljebb úszott a folyón Rouen városától nyugatra.

Mesterséges halállal könnyítettek volna a szenvedésein

A francia hatóságok vasárnap bejelentették, hogy a bálnát elaltatják, miután a tengerbe való visszavezetésének terve kudarcot vallott, és a tudósok megállapították, hogy a bálna kínzó fájdalmakkal küzd, és halálos beteg – írja az Independent.

A bálna kiszámíthatatlanul és összefüggéstelenül reagált a szombati mentőakcióra, ami rávilágított arra, hogy bajban van.

Miután a bálna tengerbe terelésére tett kísérlet kudarcot vallott, azért, hogy ne fokozzuk a stressz-szintjét, úgy döntöttünk, hogy este leállítjuk a beavatkozást

– közölték a missziót felügyelő tengeriemlős-specialisták.

(Borítókép: Orka úszik a Szajnában a normandiai Duclairnél 2022. május 26-án. Fotó: Pascal Rossignol / Reuters)

Rovatok