Index Vakbarát Hírportál

Családtagjaik szerint semmi hír nincs Azovsztal foglyul ejtett védőiről

2022. május 30., hétfő 07:16

Nem világos, hogy hány mariupoli katona van most orosz fogságban, de Moszkva állítása szerint több mint kétezren adták meg magukat az acélgyárban.

Hosszas ostrom után Mariupol kikötővárosa május elején teljes orosz ellenőrzés alá került. Két héttel ezelőtt több száz ukrán harcos adta fel az Azovsztal acélgyár védelmét. Néhány hozzátartozójuk beszámolója szerint viszont még mindig nem hallottak a hollétükről.

„Az utóbbi időben nem tudtam tartani a férjemmel a kapcsolatot, és nem kaptam róla semmilyen információt” – mondta Anna Ivljeva, a Mariupolban lévő gyár orosz ostroma során súlyosan megsebesült tengerészgyalogos, Anton felesége. Elmondása szerint már több mint egy hónapja nem beszélt a férjével.

Utoljára április 13-án beszéltünk. Akkor a harcostársai küldtek nekem egy sms-t, hogy még életben van

– mondta Ivljeva. Bár ukrán kormánytisztviselőkkel tartja a kapcsolatot, nincs információja arról, hogy hol és milyen körülmények között tartják fogva az Azovsztal harcosait – árulta el a nő a CNN-nek, aki azt reméli, hogy férje még életben van a fogságban.

Nem lehet tudni, hányan adták meg magukat

Az Azovsztalnak a feladása után nem világos, hogy pontosan hány ukrán katona van most orosz fogságban, de Moszkva állítása szerint több mint kétezer katona adta meg magát ott. Az orosz állami propaganda „náciként” jellemzi az Azovsztal védelmezőit, ami a tisztviselők szerint komoly aggodalmakat vet fel azzal kapcsolatban, hogyan bánnak majd velük a fogságban.

Egy Jana nevű nő, akinek a barátja tengerészgyalogosként szintén az Azovsztalban volt, biztonsági okokra hivatkozva vezetékneve elhallgatását kérve elmondta: „Nem hallottam felőle semmit. Utoljára május 11-én tudtunk beszélni”. Hozzátette, hogy az ukrán kormány nem adott még semmilyen információt arról, hogy hol lehet a párja.

A barátom édesanyjával kapcsolatba lépett a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága. Ők csak annyit mondtak neki, hogy életben van, és ennyi

– árulta el Jana.

A Vöröskereszt segít tartani a kapcsolatot

A Vöröskereszt május 17-e óta részt vesz az Azovsztal üzemet elhagyó harcosok nyilvántartásában. Részben azért, hogy segítsen a hadifoglyoknak kapcsolatot tartani a családjukkal. A szervezet 2014 óta dolgozik Ukrajnában, amikor az ukrajnai Donbász régióban elkezdődött a háború.

Egy másik Azovsztal-védő felesége, Tatjána elmondta, hogy férjének a megadás után sikerült felhívnia őt egy ismeretlen számról, és közölte, hogy néhány bajtársát a szakadárok által ellenőrzött Donyecki terület egyik városában tartják fogva.

A hangja nyugodt és magabiztos volt. Azt mondta, hogy a körülmények, amelyek között tartják őket, rendben vannak. Azt mondta, hogy a jövőben lehetséges, hogy kaphatnak néhány csomagot

– jegyezte megTatjána, aki körülbelül tíz percig beszélt a férjével, aki azt ígérte neki, hogy megpróbál majd újra telefonálni, de azóta ő sem hallott róla semmit. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, hétfői percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: U krán katonák elhagyják az ostromlott Azovstal acélgyárat  2022. május 17-én. Fotó:  Handout / Russian Defence Ministry / AFP)

Rovatok