Index Vakbarát Hírportál

Erőskezű kormányzó kerül Hongkong élére

2022. május 30., hétfő 19:23

Átvette hivatalos kinevezését hétfőn Pekingben Li Ko-csiang kínai miniszterelnöktől John Lee, Hongkong leendő új kormányzója.

Lee Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott, aki „teljes bizalmáról” biztosította a leendő hongkongi kormányzót. Az egyetlen jelöltként induló Leet május 8-án választotta meg a hongkongi választási bizottság. 

A 64 éves Lee ötéves hivatali idejét július elsejével kezdi meg, váltva a posztról távozó Carrie Lamet, aki 2017 óta áll Hongkong élén, visszalépéséről szóló döntését pedig családi okokkal indokolta.

Rendőrből lett politikus

A kínai elnök méltatta a rendőrből politikussá előlépett Lee hozzájárulását a nemzetbiztonság, valamint Hongkong fejlődése és stabilitása védelméhez. Lee tavaly június óta töltötte be Hongkong főtitkárának szerepét, előtte pedig öt éven keresztül állt a hongkongi biztonsági hivatal élén.

A 2019-es, hongkongi kormányellenes tüntetéshullám idején az ő irányítása alatt zajlottak a demonstrációk felszámolására irányuló rendőri akciók, amelyek során

a hongkongi rendőrök gyakran könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a tüntetők ellen.

Lee beiktatása egybeesik majd Hongkong brit gyarmati uralom alól a kínai anyaországhoz történt visszatérésének 25. évfordulójával. Ez az évforduló egyúttal annak az ötven évre szóló megállapodásnak a félidejét is jelenti, amelyben Peking az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagyobb szabadságjogokat ígért Hongkongnak 2047-ig. Hszi Csin-ping hétfőn az elv fenntartásának szándékát is megerősítette.

A hongkongi kormányzóválasztás több nemzetközi bírálatot kapott.

Az Európai Unió a választás kapcsán sajnálatát fejezte ki a demokratikus elvek és a politikai pluralizmus megsértése miatt, tekintettel arra, hogy a hongkongi választási bizottság tagjait azt követően jelölték ki, hogy a pekingi központi kormányzat átalakította a hongkongi választási rendszert – írja az MTI.

Rovatok