Index Vakbarát Hírportál

Egyre súlyosabb a helyzet a macskák túlszaporodása miatt

2022. május 30., hétfő 21:33

A kutyák sikeres ivartalanítási programja után most a macskák szaporodtak túl Nagyszebenben. Az állatvédők szerint súlyos a helyzet, amit hatóságokkal és az önkormányzatokkal együtt lehet megoldani.

A kutyaivartalanítási kampánynak köszönhetően egyre kevesebb a kóbor eb Nagyszeben utcáin. Azonban a probléma megoldása olyat idézett elő, amire senki sem számított. Ugyanis a kutyák száműzését követően túlszaporodtak a gazdátlan macskák.

Az állatvédők szerint a helyzet olyan súlyos, hogy már csak a hatóság beavatkozásával lehet megoldani,

Azonban a helyi önkormányzat nem tulajdonít nagy jelentőséget a macskafalkáknak.

De a macskák száma egyes gócpontokon rohamosan növekedik, nem kis fejfájást okozva a lakosság számára. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy az állatok hangosak, főleg a párzási időszakban, és ürülékkel, valamint kellemetlen szaggal árasztják el a környezetüket.

Máshol is probléma az állatok túlszaporodása

Az állatok túlszaporodása Románia második legnépesebb városában, Kolozsváron is égető probléma. A helyzetet a civilek próbálják kézben tartani. Nagyváradon 2018-ban azzal orvosolták volna a helyzetet, hogy betiltották volna a gazdátlan állatok köztéri etetését.

A Főtér azt írja: Nagyszeben valószínűleg nem lesz szükség ilyen drasztikus döntésekre. Az azonban segítene, ha az önkormányzatok vállalnák a felelősséget, és beszállnának a gyakran önkéntesen ivartalanító állatorvosok kifizetésébe. 

Rovatok