Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Helyesnek gondolnánk, ha egy afrikai ország jelöltje töltené be ezt a fontos pozíciót

2022. május 30., hétfő 17:46

Szijjártó Péter szerint helyes lenne, ha a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap elnöki pozícióját egy afrikai ország jelöltje töltené be.

Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldalán arról írt, hogy az Ukrajnában zajló háborúnak nemcsak Európára, hanem most már az egész világra nagyon komoly negatív hatásai is vannak. A külgazdasági és külügyminiszter kifejtette, hogy Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, a háború miatt megcsappanó kivitel pedig komoly nehézségéket okoz azokon a területeken, amelyek már amúgy is élelmiszer-ellátási problémákkal küzdenek.

A tárcavezető hétfőn főleg az afrikai élelmiszer-ellátási kihívásokról egyeztetett Raychelle Omamo kenyai külügyminiszterrel, akit kormánya a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap elnökévé jelölt.

Szijjártó Péter ezután bejelentette:

mivel az afrikai kontinens számos országa esetében rendkívül gyors mezőgazdasági, élelmiszeripari fejlesztésekre van szükség, helyesnek gondolnánk, ha egy afrikai ország jelöltje töltené be ezt a fontos pozíciót.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan figyelemmel kíséri, hétfői élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok