Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Az ellátásbiztonság garantálásához bővíteni kell az Adria-kőolajvezetéket

2022. május 31., kedd 13:33

Zágrábba utazott tárgyalásra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ahol Davor Filipovics horvát energiaügyi miniszterrel egyeztetett. A tárcavezető elmondta, hogy a magyar és a horvát kormány is készen áll a hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre.

Arról is beszélt, hogy Horvátország felkészült az Adria-kőolajvezeték kapacitásának bővítésére, hogy Magyarország ellátása vészhelyzet esetén is biztosítva legyen.

Az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter leszögezte: Orbán Viktor miniszterelnöknek sikerült kiharcolnia, hogy az Oroszországgal szembeni európai uniós kőolajembargó alól mentességet kapjon a csővezetékes szállítás, így Magyarország ellátása továbbra is biztosított legyen.

Azt ugyanakkor hozzátette: a teljes biztonsághoz szükség van arra, hogy hazánk ne csak egy irányból tudjon kőolajat vásárolni.

Jó hírt tudok mondani, mivel megállapodtunk Horvátország energiaügyi miniszterével arról, hogy Horvátország is, Magyarországhoz hasonlóan, készen áll egy hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre

– fogalmazott a miniszter. 

Szijjártó Péter azt is kiemelte, hogy délről, Horvátország felől rendelkezésre áll egy alternatív szállítási útvonal, az Adria-kőolajvezeték, amit viszont bővíteni kell Magyarország és Szlovákia ellátásbiztonságának garantálásához.

Ezzel kapcsolatban a külügyminiszter üdvözölte azt a döntést, hogy Horvátország készen áll erre egy hosszú távú energiabiztonsági együttműködés keretében, hogy Magyarország ellátásához szükség esetén rendelkezésre álljon a kellő mennyiség.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok