Index Vakbarát Hírportál

Betiltanák a pisztolyokat Kanadában

2022. május 31., kedd 08:57

A kanadai kormány törvényjavaslatot terjeszt elő, amellyel betiltanák a maroklőfegyverek birtoklását, kereskedelmét és importját − jelentette be Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

„Elég egy pillantást vetnünk a határtól délre, hogy meggyőződjünk arról, hogy ha nem lépünk gyorsan és határozottan, akkor a helyzet egyre rosszabb és rosszabb lesz, és egyre nehezebb lesz tenni ellene” – utalt Trudeau az elmúlt hetek lövöldözéses tömeggyilkosságaira az Egyesült Államokban.

Az új törvényjavaslat javasolja azt is, hogy vegyék el a fegyvertartási engedélyt azoktól, akiket családon belüli erőszakban vagy zaklatásban bűnösnek találtak. Emellett emelik az illegális fegyverkereskedelem miatt kiszabható büntetéseket is − közölte az MTI. 

Azok, akik már rendelkeznek ilyen fegyverekkel, megtarthatják őket, de a jövőben kevés kivétellel, például minősített sportolók vagy biztonsági őrök kivételével senki sem vásárolhat majd maroklőfegyvert Kanadában.

A kormány a puskák tárainak átalakítását is elő fogja írni úgy, hogy öt lőszernél ne lehessen többet tárolni bennük, valamint meg fogja tiltani a nagy kapacitású tárak eladását.

A sportlövészeten és a vadászaton kívül nincs ok arra, hogy Kanadában a mindennapi életben bárki fegyvert tartson

− közölte Trudeau egy sajtótájékoztatón. Betiltják az igazi fegyvernek látszó airsoft fegyvereket is, miután az előző héten a rendőrök Torontóban agyonlőttek egy férfit, akinél ilyen volt.

Mivel úgy néznek ki, mint az igazi lőfegyverek, ezért a rendőrök is úgy kezelik őket, és ennek voltak már tragikus következményei

− fogalmazott újságírók előtt David Lametti igazságügyi miniszter.

A múlt héten az Egyesült Államok Texas államának egyik általános iskolájában 19 gyereket és két tanárt gyilkolt meg egy fegyveres, és ismét napirendre került a lőfegyverek birtoklásának korlátozása, ami rendkívül nehézkes, mert az Egyesült Államokban alkotmányos alapjog a fegyvertartás.

Rovatok