Index Vakbarát Hírportál

A Bolyai Farkas Líceumban folytatják tanulmányaikat a rákóczis diákok

2022. május 31., kedd 19:32

A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferencz Római Katolikus Gimnázium diákjai így a szintén magyar tannyelvű iskolában fejezik be az idei tanévet, és a következőt is ott kezdik.

A döntésre azért volt szükség, mert a román legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a katolikus iskola létrehozását 2018-ban elrendelő miniszteri rendeletet – adta hírül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezete.

Kovács Mihály Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke elmondta:

Sikerült elérni a Maros megyei tanfelügyelőség és a Bolyai vezetőtanácsainak döntése értelmében, hogy a magyar tannyelvű katolikus iskola diákjai együtt maradjanak, és minden osztályt a Bolyaiba soroljanak be. A mostani döntés értelmében az idei tanévet zavartalanul le lehet zárni.

A romkat.ro erdélyi katolikus hírportál szerint a szülői kérések figyelembevételével döntött végül úgy a tanfelügyelőség vezetőségi tanácsa, hogy a katolikus iskola diákjai, tanárai és kisegítő személyzete egyaránt a Bolyaihoz csatlakozhatnak.

A 2014 óta működő katolikus iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi alapításában a romániai korrupcióellenes ügyészség törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

Rovatok