Index Vakbarát Hírportál

Robert Fico: Orbán Viktor a brüsszeli csúcs győztese

2022. május 31., kedd 19:06

Orbán Viktor a győztese az Oroszország elleni szankciókról szóló brüsszeli uniós csúcstalálkozónak, mert sikerült elintéznie a mentességet a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkező orosz kőolajra – jelentette ki Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök, a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártjának, az Iránynak (Smer–SD) az elnöke a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva kedden.

A volt szlovák kormányfő, Robert Fico elmondta: a vezetéken érkező orosz kőolajra vonatkozó néhány éves mentesség Magyarországon kívül Szlovákiára és Csehországra is vonatkozik majd.

Orbán, nem pedig Heger [Eduard Heger jelenlegi szlovák miniszterelnök] volt az, aki Szlovákia számára is elintézte a mentességet a Barátság kőolajvezetéken érkező orosz kőolajra

– hangsúlyozta Robert Fico. Hozzáfűzte: a tartályhajókon szállított kőolajra vonatkozó szankciókat Oroszország „bizonyára megérzi”, bár lehetősége lesz arra, hogy a kőolajat alternatív piacokon értékesítse. Rámutatott: ugyanakkor Magyarország, Szlovákia és Csehország esetében Orbán Viktor „nagyon helyesen kiharcolta”, és így bebiztosította, hogy a Barátság kőolajvezeték tovább működhet.

Robert Fico a szlovák hírügynökségnek nyilatkozva azt is elmondta: Eduard Heger a találkozón először maga is arról akarta meggyőzni a magyar kormányfőt, hogy fogadja el az EU szankciókkal kapcsolatos eredeti elképzelését.

Heger, akinek semmilyen politikai hatalma nincs, megpróbálta meggyőzni azt a férfit, akinek a kezdetektől fogva konzisztens az álláspontja, és olyan erős mandátummal rendelkezik, amelyről Heger még csak álmodni sem mer

– jegyezte meg Robert Fico.

Kedd hajnalban született a döntés

Az Európai Unió tagállamai embargót vezetnek be az orosz kőolajra, azonban ez a kontinensre érkező csővezetékeket nem fogja érinteni – ez a döntés született az Európai Unió hatodik szankciós csomagjáról.

Berkes Rudolf, a Political Capital elemzője fontosnak tartja, hogy az olajembargó ügyében egyelőre csak a legfelső szintű uniós döntés született meg. A pontos részleteket a tagállamok nagyköveti értekezletén fogják a hét közepén pontosítani.

A magyar kormány elérte, hogy maradjon a vezetékes szállítás, ez a követelése valóra vált. Ugyanakkor az átállás támogatására, a teljes magyar energetikai rendszer korszerűsítésére kért uniós pénzekre semmit nem mondott Brüsszel. Tehát egyelőre időt nyert a magyar vezetés a mostani döntéssel, méghozzá a jelen állás szerint határozatlan időre

hangsúlyozta lapuknak a Political Capital elemzője.

Rovatok