Index Vakbarát Hírportál

Elrettentő példa: tizenöt hónapot és tetemes bírságot kapott a repülőn randalírozó nő

2022. május 31., kedd 10:54

A bíró a kértnél súlyosabb, példás börtönbüntetésre ítélte azt a kaliforniai nőt, aki egy éve durván megtámadott és összevert egy légiutas-kísérőt. A brutális reagálásról készült videó sokakat megbotránkoztatott.

A 29 éves sacramentói Vyvianna Quinonez 2021 májusában többször megütötte a Southwest Airlines légiutas-kísérőjét, akinek kiserkedt a vér az arcán, ráadásul három foga is letört.

A bíró 15 hónapra ítélte a vandál utast, amit szövetségi börtönben kell letöltenie. Emellett 26 ezer dolláros, 9,5 millió forintos kártérítésre kötelezte, és egy 7500 dolláros, 2,7 millió forintos pénzbírságot is kiszabott.

Vyvianna Quinonez egy Sacramentóból San Diegóba tartó járaton azért háborodott fel, mert a légiutas-kísérő arra kérte: csatolja be biztonsági övét. Magából kikelve többször is megütötte a személyzet tagját.

A féktelen utast egy másik állította le: „Ne merészeljen hozzányúlni egy légiutas-kísérőhöz!” – harsogta a férfi.

Video obtained by CBS News shows the moment a Southwest Airlines flight attendant was punched by a passenger after asking her to keep her seat belt fastened during a flight from Sacramento to San Diego Sunday. https://t.co/gQusevodYC pic.twitter.com/4SAkoQwFlf

— CBS News (@CBSNews) May 30, 2021

A brutális támadás után az American Airlines csatlakozott a Southwest légitársasághoz, amely felfüggesztette az alkoholárusítást a járatokon.

„A légiutas-kísérők mindennap a frontvonalban állnak. Nemcsak az utasok biztonságát szavatolják, hanem eloszlatják félelmeiket is, és érvényesítik a szövetségi irányelveket” – indokolta döntését az American légiutas-kiszolgálásért felelős igazgatója.

„Az elmúlt héten azonban egyesek nyugtalanító helyzeteket teremtettek a repülőgépek fedélzetén. Hadd legyek egyértelmű: az American Airlines nem tolerálja a személyzetünkkel szembeni bántalmazást vagy rossz bánásmódot” – üzente Brady Byrnes.

Időközben mindkét légitársaság újraindította az alkoholárusítást.

Három évig nem szállhat repülőre

Todd W. Robinson bíró azt is elrendelte, hogy Quinonez a büntetés letöltése után három évig felügyelet alatt marad, és ez alatt az idő alatt nem repülhet kereskedelmi járaton.

„A repülőgépeken elkövetett erőszak veszélyezteti a fedélzeten tartózkodók életét” – idézte a New York Times Kalifornia déli körzetének ügyészét. „Az utasok biztonsága érdekében létfontosságú munkát végző légi személyzet tagjai elleni támadásokat nem tűrjük el” – érvelt Randy Grossman.

A bírósághoz május 20-án benyújtott levelében Quinonez bocsánatot kért a légiutas-kísérő bántalmazásáért. Arra hivatkozott, hogy depressziós és megalázott volt. A keserű élmény „gyökeresen megváltoztatta”.

A légiutas-kísérő 2021. május 23-án, nem sokkal a leszállás előtt – az előírásoknak megfelelően – arra kérte Quinonezt, hogy csatolja be az övét, hajtsa fel az előtte levő tálcát, és „viselje szabályosan az arcmaszkját” – áll a bírósági iratokban.

Az utas a telefonjával filmezte a légiutas-kísérőt, majd – az ügyészségi vizsgálat szerint – meglökte a nőt. Ekkor kezdett elszabadulni a pokol, amit már egy másik utas örökített meg.

A felvétel tanúsága szerint Quinonez többször pofon vágta a stewardesst, majd a haját is megragadta. Több utas hasztalan próbálta megfékezni a tomboló vádlottat.

A bírósági dokumentumokban meg nem nevezett légiutas-kísérő kórházi ápolásra szorult. Bedagadt a szeme, egy zúzódás volt a karján, és egy vágás a szeme alatt, amit össze kellett varrni. A szerencsétlenül járt utaskísérőnek három foga letört, amelyek közül kettőt koronával kellett pótolni.

Szigorú büntetés

A bírósági dokumentumok szerint Quinonez az előzetes után felmentését kérte, míg az ügyészek négy hónap előzetes letartóztatást és hat hónap házi őrizetet javasoltak.

Robinson bíró azonban sokkal szigorúbb és hosszabb büntetést szabott ki, aminek során „megkülönböztetett figyelmet szentelt az általános elrettentés szükségességének” – emlékeztetett az ítélet kapcsán a vádat képviselő ügyészhelyettes.

A bíró indoklása szerint nemcsak a légiutas-kísérő és a Southwest légitársaság volt az ügy károsultja és áldozata, hanem a gépen tartózkodó összes utas, és az iparágban dolgozó valamennyi légiutas-kísérő is

– írta Jaclyn Stahl.

A légitársaság egyébként levélben kérte Robinson bírót olyan ítélet meghozatalára, ami elrettentő példaként szolgálna a fegyelmezetlen és erőszakos viselkedésre. A levélben az állt: a vállalat vezetői „számtalan légiutas-kísérőtől” hallották, hogy támadás érte őket a világjárvány idején, ami minden idők legmagasabb szintjére emelte az utazással kapcsolatos félelmet.

„Borzalmas volt, ami a 700-as járaton történt” – áll a Southwest egyik alelnökének levelében. „A Southwestnél eltöltött több mint 20 éves pályafutásom során még soha nem láttam, hogy egy utas ilyen megbocsáthatatlan és erőszakos támadást intézett volna egy utaskísérő ellen” – írta a bírónak Sonya Lacore.

(Borítókép: Képünk illusztráció. Fotó:  Daniel SLIM / AFP)

Rovatok