Index Vakbarát Hírportál

Tizennégy tömeges lövöldözés volt az Egyesült Államokban az uvalde-i vérengzés óta eltelt egy hétben

2022. május 31., kedd 19:35

A texasi Uvalde-ban, egy általános iskolában történt lövöldözés után, amely 19 gyermek és két tanár életét követelte a múlt héten, számos politikus, közéleti személyiség és aktivista követelte az amerikai kormánytól, hogy tegyen valamit azért, hogy tömeges lövöldözések ne ismétlődhessenek meg.

De már azóta is legalább 14 tömeges lövöldözés történt az Egyesült Államokban Kaliforniától Arizonán át Tennessee-ig − írta meg a Washington Post

Csak ezen az ünnepi hétvégén − amely a szombatot, a vasárnapot és a hétfői szövetségi ünnepet, a Memorial Dayt, amelyen a szolgálatteljesítés közben meghalt amerikai katonákra emlékeznek, foglalja magába − legalább 11 lövöldözés történt.

A Gun Violence Archive (GVA) nevű nonprofit szervezet meghatározása szerint azokat az eseményeket lehet „tömeges lövöldözésnek” nevezni, amelyekben négy vagy több ember sebesül vagy hal meg, az elkövetőt nem számítva. 

A GVA és helyi hírforrások szerint a múlt keddi uvalde-i lövöldözés óta legalább 10 ember halt meg, és 61 sebesült meg ilyen eseményekben. Csak az ünnepi hétvégén hét ember meghalt, és 49 megsebesült lövöldözésekben. 

Az olyan tömeggyilkosságok, mint a buffalói és az uvalde-i, országos hírré válnak, de sok eset nem éri el ezt az ingerküszöböt. Ezek csak helyi médiában jelennek meg 

− mondta el Brian Stelter, a CNN riportere. 

Már az iskolai lövöldözés a vezető halálok a fiatalok között Amerikában 

Mint azt megírtuk, az elmúlt évtizedben több mint kilencszáz lövöldözés történt iskola területén Amerikában. Több mint hatvan év után, amikor a gépjárműbaleset volt a vezető halálok a fiatalok körében, 2017 óta a fegyverek több, 1–24 év közötti amerikait öltek meg. 2020-ban több mint tízezer amerikai fiatalt öltek meg lőfegyverrel, két évtizeddel korábban hétezret. A tanulók szinte minden iskolában részt vesznek megelőző gyakorlatokon, és megtanulnak elbújni az asztaluk alatt.

Az elmúlt húsz évben Amerika nagy részén lazultak a fegyverekre vonatkozó szabályozások. A fegyvereladások általános háttérellenőrzését célzó törvénytervezetet 2013-ban nem fogadta el a szenátus. Bár tavaly 27 állam és Washington DC 75 törvényt fogadott el a fegyverek biztonságának növelése érdekében, több állam, köztük Texas, az ellenkező irányba mozdult el.

Rovatok