Index Vakbarát Hírportál

Már 11 halálos áldozata van az Agatha hurrikánnak

2022. június 1., szerda 07:43

Legalább tizenegy halálos áldozatot hagyott maga után az Agatha hurrikán Mexikóban, elsősorban a déli Oaxaca államban, 21 embert pedig még keresnek.

Alejandro Murat kormányzó szerint a legsúlyosabb helyzetbe a tengerparti térségek és a Sierra Sur hegyvidéki terület kerültek. Kedd éjjel az állam jelentős részében még szünetelt az áramellátás és a távközlési szolgáltatások, szerdán az iskolák nagy részét zárva tartják. A térségben lezárták a kikötőket, és több repülőjáratot töröltek. 

Az egyik legveszélyeztetettebb térség Puerto Escondidótól Huatulcóig terjed. A hatóságok úgy tudják, hogy legalább 5240 turista tartózkodik a területen. Az oaxacai kormány újságíróknak elmondta: 203 ideiglenes menedékhelyen 26 800 embert tud elszállásolni.

A szokatlanul heves hurrikán – amelyet helyenként 165 kilométeres óránkénti szél jellemzett –

áradást és földcsuszamlásokat is okozott a Csendes-óceán partján. Ezek sodorták el, illetve temették maguk alá az áldozatokat.

Az NHC amerikai hurrikánközpont adatai szerint májusban ilyen erősségű vihar még soha nem csapott le a térségre. Mexikó csendes- és atlanti-óceáni partvidékén május és november között rendszeresek a trópusi viharok és a hurrikánok – írja az MTI.

(Borítókép: Az Agatha hurrikán pusztítása Mexikóban 2022. május 31-én. Fotó: Jose De Jesus Cortes / Reuters)

Rovatok