Index Vakbarát Hírportál

Jóváhagyták a drogtartást egy kanadai tartományban

2022. június 1., szerda 13:11

Kivonták a bűncselekménynek nyilvánított tevékenységek köréből a kemény drogok kis mennyiségben való tartását Kanada egyik tartományában. Brit Kolumbia vezetése azt reméli, így sikerül csökkenteni a túladagolások miatti halálozások számán.

Jóváhagyták az úgynevezett kemény drogok kis mennyiségének dekriminalizálását Brit Kolumbia kanadai tartományában egy hároméves kísérleti projektben. A tartomány így akarja a segítségre szorulók letartóztatástól való félelmét enyhíteni, hogy csökkentse a túladagolás miatti halálozások számát.

A szövetségi hivatal által a tartomány kérésére jóváhagyott rendelkezés nem legalizálja a drogokat, de a csendes-óceáni területen élő kanadaikat nem fogják sem letartóztatni, sem megvádolni, ha legfeljebb 2,5 gramm illegális kábítószert találnak náluk, melyet személyes használatra szántak.

A 18 évesnél idősebbekre vonatkozó hároméves mentesség január 31-én lép hatályba, az érintett kábítószerek közé tartoznak az opiodiok, a kokain, a metamfetamin és az extasy néven is ismert MDMA.

A megbélyegzés és a letartóztatástól való félelem miatt sokan titkolják a szerfogyasztást, egyedül használják a drogot, vagy olyan módon, ami növeli az ártalmak kockázatát

– mondta Theresa Tam, Kanada közegészségügyi vezetője.

Bonnie Henry, Brit Kolumbia egészségügyi vezetője szerint „fontos lépest tettek a szégyen és a megbélyegzés megszüntetése felé”.

Csaknem tízezren haltak meg túladagolásban

Brit Kolumbia az első tartomány Kanadában, ami felmentést kért a kábítószertörvény alól. 2016 óta több mint 9400-an haltak meg tiltott kábítószerek használata miatt a tartományban, az éves rekordot, 2224 esetet tavaly érték el.

2001-ben Portugália lett az első ország a világon, ami minden drog használatát dekriminalizálta. Akiket tíznapi adagnál kevesebb droggal kapnak el, azokat általában egy orvosból, egy ügyvédből és egy szociális munkásból álló helyi bizottsághoz küldik, ahol tájékoztatják őket a rendelkezésre álló kezelésekről és egészségügyi szolgáltatásokról.

Rovatok