Index Vakbarát Hírportál

Magyarország ismét blokkolja a szankciókat, ezúttal Kirill pátriárka miatt

2022. június 1., szerda 21:33

Miután Magyarország mentességet kapott az olajembargó alól, ismét vétózza az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, mégpedig Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb támogatója, Kirill pátriárka miatt.

Magyarország ismét blokkolja az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, amelyről hétfő este állapodtak meg az Európai Unió tagállamai, és ma kellett volna véglegesíteni – írja egymástól független sajtóértesülésekre hivatkozva az hvg.hu.

A magyar vétó ezúttal nem az olajembargóval – amely alól mentességet kapott –, hanem Kirill pátriárkával, az ortodox egyház fejével kapcsolatos. Ugyanis az egyházfő, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök feltétlen támogatója, szerepel a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között. 

A magyar kormány korábban már hangoztatta: nem támogatja, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel a szankciós listára, hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami szent és sérthetetlen. Azonban a csúcstalálkozó miatt ezt a témát nem vitatták.

Az uniós nagykövetek szerdán találkoztak Brüsszelben, hogy végleges formába öntsék az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot. A magyar fél jelezte, hogy szeretné törölni erről a listáról Kirill pátriárka nevét, emiatt pedig az egész csomag elfogadási folyamata félbeszakadt. 

Rovatok