Index Vakbarát Hírportál

Viharba került II. Erzsébet repülőgépe

2022. június 1., szerda 08:04

A brit királynő gépének az időjárás miatt meg kellett szakítania a leszállást, majd még 15 percig csak körözött a levegőben, mielőtt újból megkísérelte volna a landolást.

Villámlás, eső és jégeső miatt II. Erzsébet repülőgépének másodpercekkel a leszállás előtt vissza kellett térnie a levegőbe. A 13 üléses gép végül Londonban landolt, miután elhagyta Aberdeent. Ezután II. Erzsébet királynőt egy terepjáró vitte a windsori kastélyba, hogy felkészüljön a platina évfordulóra, amelynek ünnepségsorozata június 2-án indul majd.

A királyi család rajongói már a bevásárlóközpontban táboroztak, néhányan az uralkodó képmását tartották a kezükben. Az ünnepi előkészületek is célegyenesbe értek az aranyhintóval és a fegyveres erők hajnali főpróbájával.

királynő látszólag túljutott a leszállási drámán, és a képeken nyugodtnak mutatkozott egyik szeretett corgijával – vélhetően Candyvel – a hátsó ülésen, útban a kastély felé. A 96 éves királynő a Balmoralban töltött öt nap pihenés után tért haza.

A viharos felszállás

Hétfő délben a birtok Craigowan Lodge-jából az aberdeeni repülőtérre vitték a királynőt. A 26 méter hosszú Embraer 135-ös magánrepülőgépet a főtermináltól távolabb, egy hangárban várta.

Nem sokkal 13 óra után szakadó esőben szállt fel a gép. Másfél órával később a pilóta leszállt volna az északnyugat-londoni Northoltban, de szélvihar miatt utasították a pilótát, hogy ne kísérelje meg a landolást. A gép körülbelül 15 percig körözött Észak-London felett, amíg a villámlás elvonultával az irányítók engedélyezték a leszállást.

A Buckingham-palota megerősítette, hogy a királynő járata a villámlás miatt megszakította a leszállást, és hangsúlyozta, hogy a királynő nem volt veszélyben. Egy bennfentes azt mondta,

ilyen körülmények között nem szabad vállalni a kockázatot, és helyes volt a leszállás megszakítása.

A londoni előrejelzés csütörtöktől szombatig napos időjárást jósol, a vasárnapi felvonulás alatt azonban záporok várhatók – írja a Sun.

Rovatok