Index Vakbarát Hírportál

Belgrádig úszott a Dunán, ott feladta a sok ürülék miatt

2022. június 2., csütörtök 12:50

Egy német férfi Belgrádig úszott a Dunán, de itt feladta a vízben lévő nagy mennyiségű ürülék miatt.

Andreas Fath, a német Furtwangen Egyetem kémiaprofesszora április 19-én közel 3000 kilométer hosszú úszásra indult a Duna teljes hosszán, hogy a mikroműanyagok mennyiségét feltérképezze. 

Fath a Duna fekete-erdei forrásától egészen Belgrádig úszott, ahol végül feladta, mert a folyó itt már túl szennyezett volt, és attól tartott, hogy hatással lehet az immunrendszerére – magyarázta a kutatócsoporthoz tartozó Utah Neumann.

NAPONTA NÉGY TONNA MŰANYAGOT SZÁLLÍT A DUNA A FEKETE-TENGERBE.

Fath egy bécsi kutatócsoporttal együtt, a Tisztítsuk meg a Dunát elnevezésű projekt keretén belül indult útnak, hogy vízmintákat gyűjtsön, és megvizsgálja azokban a mikroműanyagok és az adalékanyagok jelenlétét, amelyek nagyon veszélyesek lehetnek a víz élővilágára.

– írta meg a Vajdaság Ma Délvidéki hírportál a Telegraf cikkére hivatkozva.

Mintegy 1,7 millió ember él Belgrádban. A szennyvizük semmilyen szennyvíztisztító üzemen sem halad át, hanem közvetlenül a folyóba ömlik. Ürülék jut a vízbe. A vízbe kerülő baktériumok mennyisége miatt nagy kihívást jelent a folyóban úszni Belgrádnál. A Duna vizével való érintkezés következménye ugyanis Escherichia coli fertőzés is lehet

– nyilatkozta Neumann a Telegrafnak.

Rovatok