Index Vakbarát Hírportál

Hogy Magyarország ne vétózzon, az unió nem vet ki szankciókat Kirill pátriárkára

2022. június 2., csütörtök 17:24

A tagállamok elfogadták végül a hatodik uniós szankciós csomagot, amelynek része a sokáig vitatott olajembargó, de kikerült belőle Kirill pátriárka.

A Welt ír arról, hogy lekerült Kirill pátriárka neve arról a listáról, amely a szankciós csomag részeként újabb személyeket sújtott volna beutazási tilalommal. Ennek oka pedig vélhetően az volt,

nehogy Magyarország a pátriárka miatt mégis vétózzon.

A többi tagállam viszont támogatta a Kirill elleni szankciókat, vagyis a vagyonbefagyasztást és a beutazási tilalmat, mert a pátriárka Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfőbb támogatója.

Mint ahogy arról írtunk, miután Magyarország mentességet kapott az olajembargó alól, ismét jelezte, hogy megvétózza az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, mégpedig Kirill pátriárka miatt. A magyar kormány korábban már hangoztatta: nem támogatja, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel a szankciós listára, hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami szent és sérthetetlen. 

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen.

Korábban az Európai Néppárt külügyi szóvivője, Michael Gahler közösségi oldalán megosztott bejegyzésében úgy fogalmazott: szégyellje magát Orbán Viktor, aki védi Kirill pátriárkát attól, hogy az Európai Unió szankciókat szabjon ki rá. 

A pátriárka és az ortodox egyház Putyin elnök egyik legfőbb szövetségese és támogatója. A háborút mint nemzetegyesítést támogatja, és a Nyugat elleni harc speciális formájának tekinti.

Az ukrajnai háború csütörtöki eseményeit ebben a cikkünkben közvetítjük.

(Borítókép: Az orosz ortodox egyház sajtószolgálata által közreadott képen Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája [k] felszenteli az orosz fegyveres erők főtemplomát a Moszkvához közeli Kubinka település Patriot parkjában 2020. június 14-én. Fotó: MTI / EPA / Szergej Vlaszov)

Rovatok