Index Vakbarát Hírportál

Lamorgese: A háború okozta élelmiszerválság migrációs nyomást okoz

2022. június 2., csütörtök 11:52

Spanyolország, Görögország, Málta, Ciprus és a házigazda Olaszország tárcavezetői június 3-án és 4-én Velencében tárgyalnak az ukrajnai háború következtében a Földközi-tengeren felerősödött migrációról.

Az Ukrajnából érkező menekültek esetében életbe léptetett európai befogadási és szolidaritási mechanizmushoz hasonlót szorgalmazott az élelmiszerválság miatt menekülő migránsokkal szemben Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter, aki a földközi-tengeri országok miniszteri találkozója előtt nyilatkozott a La Repubblica című lapnak.

Lamorgese az interjúban elmondta: máris érezteti a hatását, hogy az ukrajnai háború miatt a gabona- és élelmiszer-szállítmányok nem tudják elhagyni az ostromlott ország kikötőit.

Olaszországba áprilisban és májusban – szinte kizárólag a tengeri útvonalon – harminc százalékkal több bevándorló érkezett az egy évvel korábbi időszakhoz képest, főleg azokból az afrikai országokból, amelyeket elsőként sújtott az élelmiszerválság.

Arra a kérdésre, hogy mekkora migrációs nyomás várható a nyári hónapokban, a belügyminiszter aggodalmának hangot adva az ENSZ adatait idézte, miszerint a háború a világ mintegy 53 országában kétszázmillióval növelheti meg az éhezők számát. Korábbi olasz titkosszolgálati számítások négyszázezerre tették azoknak a számát, akik az élelmiszerválság következtében az olasz partok felé indulhatnak el.

A migrációs nyomás csakis közösen kezelhető

A földközi-tengeri migrációs frontországok álláspontja az, hogy a megnövekedett nyomás Európa határain csak közösen és szolidaritást vállalva kezelhető. „Gyorsan kell cselekedni!” – jelentette ki a belügyminiszter.

Lamorgese szerint megoldást jelent, ha a földközi-tengeri migrációra is kiterjesztik az ukrajnai menekültek esetében alkalmazott európai szolidaritási paktumot, amely március 3-tól lépett életbe.

Ezért kezdeményezi, hogy Olaszország növelje a legálisan befogadandó bevándorlók kvótáját az idénymunkások és a szakképesített dolgozók számának emelésével. A tárcavezető kifejtette: a gazdasági okok és a klímaváltozás kiváltotta migrációról nem lehet nem tudomást venni. Ugyanakkor úgy véli:

Európa nem tudja befogadni az összes gazdasági bevándorlót, aki Afrikából vagy Ázsiából útra kel.

Megoldásnak Lamorgese a kiinduló országokkal való partneri kapcsolatot szorgalmazta, azok társadalmi stabilitása és gazdasági fejlődése érdekében. A belügyminisztérium adatai szerint év eleje óta több mint 19 ezren érkeztek az olasz partokra, a tavalyi év ugyanazon időszakában mért több mint 14 ezerhez képest.

Rovatok