Index Vakbarát Hírportál

Üzenet a Néppártból: Micsoda szégyen lesz az a szabadságszerető Magyarországnak!

2022. június 2., csütörtök 07:30

Újabb szankciót blokkol Magyarország, Orbán Viktor miniszterelnök szerint ugyanis nem kerülhet fel a szankciós listára egyházi személy. Ez szerinte érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami szent és sérthetetlen. Az Európai Néppárt külügyi szóvivője azonban nem hagyta szó nélkül az újabb tiltakozást.

Szégyellje magát Orbán Viktor, aki védi Kirill pátriárkát attól, hogy az Európai Unió szankciókat szabjon ki rá – írta az Európai Néppárt frakciójának külügyi szóvivője, Michael Gahler közösségi oldalán.

A politikus szerint a pátriárka „megáldja az orosz diktátor által elrendelt háborús bűnöket” Ukrajnában. „Egy nap majd fény derül arra, hogy mivel tartja sakkban a magyar miniszterelnököt az orosz vezetés” – tette hozzá.

Micsoda szégyen lesz az a szabadságszerető Magyarországnak!

– zárta gondolatait a politikus.

Magyarország ismét blokkol

Brüsszelben a napokban döntöttek az olajembargóval kapcsolatban, amelyet az Európai Unió hatodik szankciós csomagjába foglaltak bele. Orbán Viktornak akkor sikerült kiharcolnia, hogy a korlátozás ne érintse a magyar szállításokat, így az nem vonatkozik a vezetéken keresztül Európába érkező kőolajra.

Magyarország azonban ismét blokkolja az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot. Kirill pátriárkát ugyanis, az orosz ortodox egyház fejét, akire Vlagyimir Putyin orosz elnök feltétlen támogatójaként tekintenek, szankciókkal sújtaná az unió. Ebbe beletartozik a vagyonbefagyasztás és a beutazási tilalom is.

A magyar kormány korábban már hangoztatta: nem támogatja, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel a szankciós listára, hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami szent és sérthetetlen.

(Borítókép: Michael Gahler 2018. október 26-án. Fotó: AAMIR QURESHI / AFP)

Rovatok