Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor: Mindent megteszünk azért, hogy a helyreállítási alap megérkezzen

2022. június 2., csütörtök 21:46

A kormány mindent megtesz azért, hogy az év második felében, legkésőbb az év vége felé alá tudja írni a koronavírus-helyreállítási alap megérkezéséhez szükséges megállapodást az Európai Bizottsággal – közölte Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter az MTI szerint.

A miniszter az európai uniós tagállamok kohézióért felelős miniszereinek luxembourgi tanácskozását követően nyilatkozott az ügyben, miután egyeztetett Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztossal. Navracsics Tibor azt mondta: a megbeszélésen áttekintették, hogy milyen feladatokat kell még elvégezniük ahhoz, hogy idén létrejöhessen a megállapodás. 

A tárcavezető hangsúlyozta azt is: törekednek arra is, hogy az uniós operatív programok –  köztük a területi, a gazdasági és innovatív vagy az emberi erőforrással kapcsolatos programok – finanszírozását lehetővé tevő partnerségi megállapodásokat Magyarország és az Európai Bizottság szintén az év második felében alá tudja írni.

A  partnerségi megállapodásokról folytatott tárgyalások jól haladnak – emelte ki a miniszter. 

Navracsics Tibor arról is beszámolt, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) delegációjának tagjaként nemrég részt vett az Európai Néppárt (EPP) rotterdami, szerdán befejeződött kétnapos tisztújító kongresszusán is. Ezzel kapcsolatban azt mondta: a célja az volt, hogy megerősítse a magyar kormánykoalíciót alkotó, EPP-tag KDNP és a Néppárt közötti kapcsolatokat.

Hozzátette: Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt korábbi elnöke távozásával megnyílhat a lehetőség arra, hogy új időszak kezdődjön az EPP-ben.

A miniszter reményét fejezte ki az iránt, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt között intézményes kapCSOlatot lehet kialakítani a jövőben,

ami a teljes jogú tagságtól az együttműködésig, de a különállás megtartásával bármilyen fokozatot elérhet. Az Európai Parlament legnagyobb pártcsoportjával való kapcsolatok újjáélesztése segíthet az uniós források megszerzésében is – fejtette ki Navracsics Tibor. 

Régóta húzódik a helyreállítási alap ügye

A koronavírus-járvány miatti helyreállítási alapot Magyarország amiatt nem kapta még meg, hogy a Európai Bizottság szerint jelentős kockázata van annak, hogy a korrupció miatt a forrásokat nem megfelelően használják fel. Magyarország már tavaly májusban benyújtotta ugyan a helyreállítási alap megszerzéséhez szükséges tervet, de a bizottság később úgy döntött, hogy visszatartják a pénzt.

Ezzel kapcsolatban az Állami Számvevőszék elnöke nemrég azt mondta: szerinte a bizottság politikai okokból tartja vissza a forrásokat, és nem szabad engedni a szuverenitásból a pénzért cserébe. Mindeközben szerdán a pénzügyminisztérium közzétett egy tájékoztatót, amelyben azt írták: zajlanak a tárgyalások a bizottsággal, és már közel állnak a megegyezéshez, ez pedig a forint árfolyamának is jót tett.

Rovatok