Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor szívinfarktusáról posztolt az osztrák köztévé egyik vezetője

2022. június 2., csütörtök 19:20

Karl Pachner, az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) online tartalmakért felelős igazgatója szerda este egy szarkasztikus bejegyzésben azt írta: nem lehetetlen, hogy Orbán Viktor szívinfarktust kapjon. A bejegyzésből botrány kerekedett, és az osztrák állami műsorszolgáltató vezetője később elnézést kért.

Az osztrák újságíró azon háborodott fel, hogy a magyar kormány – az olajembargós, heteken át tartó vita lezárulta után – amiatt lengette be ismét az Unió oroszellenes szankciós csomagjának vétóját, hogy Vlagyimir Putyin támogatójának, Kirill ortodox pátriárkának a vagyonát is be akarták fagyasztani (csütörtökön kiderült, hogy az Unió végül a magyar vétó emlegetésének hatására elállt ettől).

A Kronen Zeitung szerint Karl Pachner szerda esti bejegyzésében emiatt azt írta a miniszterelnökről, hogy Orbán Viktor akár szívinfarktust is kaphatna és lemondhatna.

Ezzel összefüggésben felemlegette, hogy a miniszterelnök testsúlya nem éppen a legideálisabb, és hogy állandóan „izgalmi állapotban” van (vélhetően többek között a Brüsszelben folytatott harcok miatt). Hozzátette azt is, hogy egész Európa „boldogabb és békésebb” lehetne, és hogy a világ is jobb hely lenne Orbán Viktor, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök nélkül.

Karl Pachner a bejegyzésben úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor csak amiatt akarja zsarolni az Uniót, hogy az nem nézi tétlenül a magyar korrupciót, a sajtószabadság és a jogállamiság erodálását. Egyben felháborítónak nevezte, hogy Orbán Viktor „hithű magyar katolikusként” [a kormányfő valójában református – a szerk.] az orosz imperializmusért küzd.

Elnézést kért a bejegyzés miatt, szerinte félreértették

Karl Pachner a bejegyzést később eltávolította, és csütörtök délután egy újabb posztban kért elnézést a megfogalmazása miatt. Azt írta: késő este olvasta a hírt a magyar vétóról, és meggondolatlanul fogalmazott az erre reagáló Facebook-posztjában, amiért elnézést kér. 

Természetesen nem kívánom Orbán halálát, annak ellenére sem, hogy néhány Facebook-felhasználó ezt olvasta ki az én szarkasztikus szövegemből

– írta Karl Pachner. 

Itt az eredeti bejegyzés

Az osztrák sajtóban megtaláltuk Karl Pachner eredeti, azóta eltávolított bejegyzéséről készített képernyőképet is. 

Az ORF-fel kapcsolatban már néhány éve is felvetődött, hogy szerencsés-e, ha az az osztrák állami műsorszolgáltató munkatársai magánvéleményt fogalmazhatnak meg politikai kérdésekben a közösségi médiában. A mostani eset után ez a vita ismét terítékre kerülhet.

Bekérették az osztrák nagykövetet

Miután az Index – Magyarországon elsőként – beszámolt az esetről, alig egy órával cikkünk megjelenése után a külügyminisztériumtól úgy értesültünk: 

„A durva és mélyen megdöbbentő megnyilvánulás miatt a Külügyminisztérium péntek reggelre berendeli Ausztria budapesti nagykövetét és magyarázatot kér az osztrák állami média vezetőjének botrányos kijelentésére” – írta szerkesztőségünknek a külügyminisztérium szóvivője.

Kovács Zoltán: Ezek után az a minimum, hogy mondjon le 

Kovács Zoltán, magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára csütörtök este reagált Karl Pachner kijelentésére. Azt írta:

Pachner úr azonnali lemondása és távozása a közéletből ezek után erkölcsi minimum. 

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. április 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok