Index Vakbarát Hírportál

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik az Oktoberfesten szeretnének sörözni

2022. június 2., csütörtök 21:29

A pandémia által okozott két év szünet után idén újra megtartják a világ egyik legnagyobb népünnepélyét, a müncheni sörfesztivált. Azonban az örömbe üröm is vegyül, hiszen a sörárak csaknem 16 százalékkal haladják meg a legutóbbi, 2019-es Oktoberfest árait.

Szeptember 17. és október 3. között 12,60-13,80 euróért (4970-5440 forint) lehet rendelni egy nagy korsó (1 liter) sört a Terézia-mezőn felállított sörsátrakban. Ez 15,77 százalékos áremelkedést jelent 2019-hez képest  – közölte csütörtökön a müncheni városháza. Három éve 10,80 és 11,80 euró között voltak az árak.

Az ásványvíz átlagára 80 centtel 9,67 euróra emelkedik.

Az italárakat nem a város szabja meg, de a fesztivál rendezőjeként figyelemmel kíséri, és összeveti azokat a városi sörözőkben szokásos árakkal. A müncheni sörözőkben jelenleg literenként 6,70 és 11,20 euró közötti áron mérik a sört.

A vendéglősök a magas inflációval, a megnőtt bérköltségekkel és energiaárakkal magyarázzák a sörárak emelését, de közlésük szerint érezhetően drágult a sörsátrak felállításához szükséges anyag és munkaerő is.

Elismerték, hogy magasak az árak

Clemens Baumgärtner, München város gazdasági tanácsadója, az Oktoberfest igazgatója elismerte, hogy „meglehetősen magasak” a sörárak, de azt mondta, hogy „szerencsére” nem lépték át a 14 eurós határértéket, viszont a jövőben oda kell figyelni arra, hogy megfizethetők maradjanak a sörök.

A sörfesztivál árai mindig is politikai kérdésnek számítottak Münchenben, és persze mindig is sokallták őket. A szervezők a korábbi években hasztalanul ugyan, de mindig megpróbálták az árak befagyasztására rábírni a vendéglősöket, idén azonban ez már szóba sem került.

Idén egyébként a szokásosnál magasabb – 6 százalék körüli – alkoholtartalmú sört kínálnak a nagy sörfőzdék a fesztiválon – írja az MTI.

Rovatok