Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztené Magyarország szavazati jogát az Unióban az EP alelnöke

2022. június 3., péntek 18:05

Katarina Barley szerint a magyar miniszterelnök zsarolási eszközként él vissza az EU-ban az egyhangúság elvével. Az EP alelnöke ezért az ország szavazati jogának a felfüggesztését javasolta.

Magyarország sikeres vétófenyegetése az Oroszországgal szembeni olajembargóval kapcsolatban sokba kerülhet Orbán Viktor kormányfőnek – írja az n-tv.de. Az Európai Parlament alelnöke, Katarina Barley azt javasolja, hogy vonják meg Magyarország szavazati jogát zsarolás és visszaélés miatt. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a szociáldemokrata német politikus ezt az igényét nem politikai döntéshozóként fogalmazta meg.

„Orbán Viktor zsarolási eszközként él vissza az EU-ban az egyhangúság elvével. Egy ország szavazati jogát fel lehet függeszteni a jogállamiság megsértése miatt” – mondta az SPD politikusa az MDR Aktuellnek adott interjúban, aki szerint Magyarországon már nem lehet demokratikus viszonyokról és jogállamiságról beszélni, mert a magyar miniszterelnök „apránként teljesen a kezébe adta az országát”.

Kirill pátriárka milliárdos vagyona egyelőre nincs veszélyben

A magyar kormányfő ellenállása miatt az EU kénytelen volt tartózkodni attól, hogy az Oroszország elleni újabb, ma délután elfogadott szankciócsomagban büntetőintézkedéseket vezessen be Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője ellen. Kirill szoros kapcsolatot tart fenn Vlagyimir Putyin elnökkel, és eddig nagyon lojálisnak mutatkozott a Kremlhez. Orbán Viktor „a magyar vallási közösségek hitélet szabadságának kérdésével” indokolta álláspontját.

A fontos uniós szintű döntésekhez gyakran valamennyi tagállam egyhangú hozzájárulására van szükség. Ez az elv még azokból az időkből származik, amikor az EU hat tagországból állt. Most 27-en vagyunk, és ez egyszerűen már nem kivitelezhető

– jegyezte meg Barley.

Folyamatban van az uniós források csökkentésére irányuló eljárás

A jogállami elvek esetleges magyarországi megsértése miatt az EU brüsszeli bizottsága április végén már hivatalosan is eljárást indított az országgal szemben az uniós források megvonására. Az úgynevezett uniós jogállamisági mechanizmus 2021 eleje óta van hatályban. Célja annak biztosítása, hogy a jogállamisági elvek – például a hatalmi ágak szétválasztása – megsértése ne maradjon többé büntetlenül.

Jelenleg Budapestnek állást kell foglalnia a vádakkal kapcsolatban, és amennyiben szükséges, ígéretet kell tennie a kialakult helyzet orvoslására. Az EU Bizottsága ezt figyelembe veszi majd, amikor eldönti, hogy valóban javasolja-e az uniós tagállamoknak Magyarország uniós forrásainak csökkentését. 

Kirill pátriárka vagyonának megvédése előtt az Orbán-kormány legutóbb az olajembargóra vonatkozó engedmények után fenyegetőzött vétóval.

(Borítókép: Katarina Barley az Európai Parlament alelnöke 2022. május 18-án. Fotó: Sebastian Gollnow / picture alliance / Getty Images)

Rovatok