Index Vakbarát Hírportál

Oltás érkezhet a majomhimlő ellen: ön beadatná?

2022. június 3., péntek 12:43

A fekete himlő elleni Imvanex vakcina majomhimlőre kiterjesztéséről tárgyal az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Bavarian Nordic gyógyszergyárral. Cikkünk végén szavazhat, felvenné-e az új oltást?

Marco Cavaleri, az EMA vakcinákért felelős munkatársa elmondása szerint most azon dolgoznak, hogy szükség esetén rendelkezésre álljanak a majomhimlő elleni vakcinák – írja a Reuters.

Noha egy ilyen járvány szokatlan Európában, jelenleg nincs közegészségügyi vészhelyzetet

– vélekedett Cavaleri.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint május eleje óta 30 országban összesen 550 majomhimlős esetet igazoltak, bele nem értve azokat a nyugat-afrikai országokat, ahol a betegség endémiás. 

Marco Cavaleri közölte, hogy az EMA felkérte a Bavarian Nordicot, hogy készüljön fel az Imvanex vakcina majomhimlőre kiterjesztéséhez szükséges adatok benyújtására, ugyanis az állatkísérletek alapján a vakcina hatékony a majomhimlő ellen.

Az oltást a kór továbbterjedésének megelőzése érdekében olyan személyeknek adhatnák be, akik szoros kapcsolatban álltak fertőzöttekkel. 

(Borítókép: A Bavarian Nordic vakcinagyártó cég alkalmazottja vakcinavírusok szaporítására alkalmas tartályt mutat be 2022. május 24-én.  Egyedül a dániai székhelyű cégnek van jóváhagyása a majomhimlő ellen is hatékony Imvanex vakcina gyártására. Fotó: Lukas Barth / Reuters)

Ön beadatná magának a majomhimlő elleni vakcinát?

  • 3330
    Nem
  • 624
    Igen
  • 400
    Fogalmam sincs

Rovatok