Index Vakbarát Hírportál

Hőségriadót rendeltek el Olaszország több városában

2022. június 3., péntek 13:45

Olaszország több déli városában hőségriadót rendeltek el, mert a hőmérséklet a hétvégén várhatóan meghaladja majd a 40 Celsius-fokot, északon pedig heves viharokra készülnek – jelentette az országos meteorológiai szolgálat pénteken.

Scipio Africanus ókori római hadvezérről nevezték el az újabb hőhullámot, amely Tunéziából érkezik, és az Alpokig érezteti hatását. Az idei év második afrikai anticiklonjáról van szó a májusi után, amelyet Hannibál karthágói pun hadvezérről kereszteltek el.  

Meteorológusok rámutattak, hogy a kánikula majdnem egy hónappal korábban érkezett meg Olaszországba a korábban megszokotthoz képest.

Az egészségügyi minisztérium előzetes figyelmeztetése szerint szombaton Rómában és a Molise tartománybeli Campobassóban rendelik el a legmagasabb fokozatú hőségriadót, vasárnap pedig további három városban, Frosinonéban, Rietiben és Perugiában. Közepes riasztás Latina városában, a szicíliai Cataniában és Palermóban lép életbe.

Az ország középső és déli részén 35 fok feletti hőmérsékletet várnak.

Északon a hőmérő kevesebbet mutat majd, de a levegő magas páratartalma miatt hirtelen és heves viharok várhatók.

Az olaszok, akiknek a június 2-i nemzeti ünnep miatti hosszú hétvége is kedvez, tömegesen elindultak a tengerpart irányába. Tizennégy millióan vannak máris a strandokon az idegenforgalmi és kereskedelmi kamara (Cna) adatai szerint – számolt be az MTI.

Rovatok