Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktort Ukrajnába hívták, hogy megnézze a pusztítást

2022. június 4., szombat 08:20

Ukrajna volt elnöke, Petro Porosenko szerint minden olyan vezetőnek, aki Ukrajna ellen van, meg kell látogatnia Bucsát, Irpinyt és Csernyihivet, hogy saját szemükkel lássák Oroszország pusztítását. Porosenko úgy véli, nincs jó hatással az országokra, ha az üzleti érdekeket helyezik az értékek elé. Nem ez az első alkalom, hogy ukrán politikusok bírálják Magyarország döntéseit.

Ukrajna exelnöke, Petro Porosenko Ukrajnába invitálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. A volt államfő azt szeretné, hogy a magyar elnök a bucsai tömegmészárlás túlélőivel beszélve gondolja át Oroszországhoz fűzött üzleti kapcsolatait. Valamint úgy véli, Magyarországra nincs jó hatással, hogy üzleti érdekeit az értékek elé helyezi. Kiemelte: Oroszországot „Putyinmentesíteni” kellene, mert az orosz vezető egész Európára veszélyt jelent.

Porosenko az Euronewsnak adott interjújában úgy fogalmazott, az Európai Unió országai értékeken alapulnak, míg Oroszországot a pénz vezeti, ezért a vele való együttműködés mindenkinek mérgező. 

Akik Ukrajna ellen vannak, azokat szeretném meghívni: jöjjenek el velem, Ukrajna ötödik elnökével és én leszek a személyes vezetőjük. Jöjjenek velem Bucsába, Iprinbe, Csernyihivbe. Keressék fel azokat a helyeket, ahol több ezer ukránt öltek meg!...Ez nem pénzkérdés.

– mondta a volt elnök. 

Zelenszkij: Orbán Viktor nem érti, mi történik Ukrajnában

Az ukrán vezetés szerint a magyar kormány nem tudja, mi történik Ukrajnában, ezért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök többször üzent Orbán Viktornak és a magyar döntéshozóknak. Zelenszkij márciusban az Európai Tanács előtt mondott beszédében azt hangsúlyozta, Magyarországnak el kell döntenie, ki mellett áll. 

Az ukrán elnök a második világháborúban meggyilkolt magyar zsidókkal hozta párhuzamba a mariupoli eseményeket és arra kérte Orbán Viktort, hogy látogasson el újra a magyar rakpartra, mert így látni fogja, mit művel most Oroszország az ukrán emberekkel. 

Figyeljen, Viktor, tudja, mi folyik Mariupolban? Kérem, ha teheti, menjen ki a rakpartra. Ezt csinálja ma Oroszország. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek. Felnőttek és gyerekek. És nagyszülők. És több ezer van belőlük.

Áprilisban pedig már arról beszélt, a magyar miniszterelnök nemcsak azzal nincs tisztában, hogy mi zajlik Ukrajnában, de azt sem tudja, mi történik Európában. Szerinte az ukrán nép támogatja a magyar népet, és hozzájuk hasonlóan értékelik a békét és a szabadságot. Ő azonban szerinte képes kimondani az igazságot.

Én kimondom, amit gondolok, mert nincs szükségem arra, hogy elrejtsem a gondolataimat. Így amikor egy háborúról van szó, nem beszélek különleges katonai műveletről, és ha ez egész Európát fenyegeti, akkor kimondom, hogy ez a háború egész Európát fenyegeti. Ez az a fajta őszinteség, ami hiányzik Orbán úrból. Valahol elhagyhatta félúton Moszkva felé

– fogalmazott.

Az ukrán vezetés szerint Magyarország finanszírozza a háborút Moszkvának

Zelenszkij májusban azt nyilatkozta, Magyarország nem úgy látja a világot, ahogy van. Szerinte azzal, hogy a magyar vezetés blokkolta az olajembargót, finanszírozta Oroszország háborúját.

Az ukrán elnök Davosban, a Világgazdasági Fórumon bírálta a kormány döntéseit. Ugyanis az azóta már elfogadott hatodik szankcióscsomagot Magyarország az energiaforrások hiányára hivatkozva kezdetben nem támogatta. 

Elmondtuk nekik, hogy Ukrajnában emberek halnak meg, gyerekek halnak meg, megölik őket. Mint Texasban, egy 18 éves gyilkos, úgy nálunk is 18 éves katonák érkeztek Oroszországból, és kínozták meg a gyerekeket. Elmondták nekik, és azt mondják: minden világos. Majd felteszik a kérdést: »És mi van az olajjal? Hol kaphatunk pénzt?«

– nyilatkozta Zelenszkij.

Sikerült döntést hozni szankciós ügyben

Május 31-én sikerült megegyeznie az Európai Unió országainak a hatodik, Oroszország elleni szankciócsomagról. Ennek értelmében a tagállamok a kezdeti magyar vétó ellenére embargót vezettek be az orosz kőolajra olyan formában, hogy ez a kontinensre érkező csővezetékeket nem fogja érinteni.

A csomag elfogadása kirívóan sok időt vett igénybe, ugyanis  történelmi okok miatt a kelet-európai országok jelentősen kitettek az orosz kőolajexportnak, azon belül is a vezetéken érkező, Ural típusú kőolajnak.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. május 30-án. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok