Index Vakbarát Hírportál

Törvénytervezetek készülnek Oroszországban a szibériai erdőtüzek megoldására

2022. június 4., szombat 10:46

Már régóta problémát jelentenek Oroszország számára a szibériai erdőtüzek. A lángok gyakran ellenőrizetlenül égnek, mert az ezt felügyelő egységek jelenleg Ukrajnában harcolnak. Az orosz kormány most több törvénytervezetet is készít az erdők védelmére és újratelepítésükre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította kormányát, hogy június 10-ig készítsen rendelettervezetet az ország erdőtüzeinek csökkentését célzó intézkedésekről. Elrendelte továbbá az erdőtüzek következményeinek felszámolását a Krasznojarszki, Irkutszki és Kemerovói területeken. A parancs végrehajtására Mihail Misutin miniszterelnököt jelölték ki, akinek június 10-ig kell beszámolnia az elvégzett munkáról. 

Az orosz vezetés arra is parancsot kapott az elnöktől, hogy a következő évre különítsen el a költségvetésből annak érdekében, hogy azonnal reagálni tudjanak az erdőkben felcsapó lángokra. 

Határozat készül az erdők védelmére is

De gondolnak az erdők védelmére és újrateremtésére is. Ugyanis a minisztertanácsnak Erdőmegőrzés néven 2025–2030 között egy olyan projektet kell végrehajtania, amely az erdővédelmet és az elpusztult területek újratelepítését célozza meg. Továbbá ugyanerre az időpontra frissíteniük kell a tűzszezon kezdetének időpontját és az erre vonatkozó eljárásokat is.

Végezetül pedig újraalkotják a tavaszi vadászszezonra vonatkozó erdőtüzek esetére kiszabott vadászati tilalom szabályát is – számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az Index korábban már beszámolt arról, hogy a Oroszországban a szibériai erdőtüzek ellenőrizetlenül égnek, mert az orosz katonai egységek, amelyek a tűzoltáson dolgoznának, most háborúban szolgálnak. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok