Index Vakbarát Hírportál

Átszállíthatják Oroszországba a hat év börtönre ítélt orosz aktivistát

2022. június 4., szombat 11:22

Átadhatják Oroszországnak Raman Prataszevics belarusz újságíró volt barátnőjét, akit május 7-én hat év börtönbüntetésre ítéltek gyűlöletkeltés miatt.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök lehetségesnek tartja Raman Prataszevics belarusz újságíró, aktivista volt barátnője, Szofija Szapega Oroszországba szállítását – nyilatkozta május 3-án az újságíróknak. 

Ő egy orosz nő. Az erre vonatkozó gyakorlatunk szerint pedig átszállíttathatjuk Oroszországba, hogy ott töltse le a büntetését. Ott azt csinálnak vele, amit akarnak 

– mondta Lukasenka az újságíróknak. A belorusz államfő hozzátette: kár a lányért, de minél előbb meg kell oldaniuk a vele kapcsolatos helyzetet.

Mint korábban írtuk, Szapegát a belorusz kormány május 7-én ítélete hat év börtönbüntetésre gyűlöletkeltés miatt. De bűnösnek találták társadalmi hovatartozáson alapuló viszály szítására irányuló szándékos, személyek csoportja által elkövetett, súlyos következményekkel járó cselekményekben és személyes adatok illegális gyűjtésében és terjesztésében is. A nő nem nyújtott be fellebbezést a döntés ellen. 

Rovatok