Index Vakbarát Hírportál

Cáfol az OMV, nem zárják be a kutakat

2022. június 4., szombat 21:26

Nem zárják be a benzinkutakat Magyarországon – ezt írta az OMV szombaton kiadott közleményében.

Pénteken merült fel, hogy az OMV benzinkútjai Magyarországon és Szlovákiában is bezárhatnak a hétvégén, mivel nem tudták időben újraindítani a cég ausztriai, schwechati olajfinomítóját annak legutóbbi karbantartása után. Szombaton a magyar Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) is reagált a történtekre, mint írták: biztosított a megfelelő üzemanyag-ellátás Magyarországon.

Most a cég a Blikknek küldött egy közleményt arról, hogy pontosan mi történt az olajfinomítóban, és hogy mi lesz a magyarországi kútjaikkal. Azt írták: az OMV saját termékkészletei és az Osztrák Köztársaság üzemanyag-tartalékainak felszabadítása lehetővé teszi a vállalat számára, hogy alternatívákat találjon az ellátás biztosítására; továbbá jelenleg is dolgoznak az OMV finomítói közötti és a saját tárolóhálózaton belüli új ellátási lehetőségeken.

Az OMV nem tervezi a töltőállomások bezárását sem Magyarországon, sem más országokban, és mindent megtesz az ellátás fenntartása érdekében

– tették hozzá.

A  schwechati olajfinomítójban történtekről pedig azt írta a cég: 2022. június 3-án a schwechati finomító nyersolaj-desztillációs egységében komoly kár keletkezett a karbantartási folyamat lezárásának részeként elvégzett, jogszabályban előírt víznyomáspróba alatt.

Az esemény következtében hosszabb javítási munkálatokra számítunk, melyek pontos időtartamát jelenleg nem lehet megbecsülni. Az OMV munkatársai folyamatosan elemzik az üzemben bekövetkezett károkat és az ebből eredő lehetséges korlátozásokat a termelésben, illetve a termékellátásban

– írták a közleményben, amelyben azt is hozzátették, hogy a finomító egyes területei az incidens ellenére továbbra is üzemelnek.

(Borítókép:  Róka László / MTI)

Rovatok