Index Vakbarát Hírportál

Hamut és gőzt okád a Fülöp-szigeteki vulkán

2022. június 5., vasárnap 10:55

A Fülöp-szigetek fővárosától délkeletre található vulkán felébredt, hamut és gőzt bocsátott ki magából.

A Fülöp-szigeteki szeizmológiai Intézet egy robbanást követően megemelte a riasztási szintet a Sorsogon tartományban található Bulusan-hegyen, miután a vulkán hamut és gőz lövellt a levegőbe, ami elérte a lakott területeket is. Hozzátették, hogy egyelőre nincs jele közelgő nagyobb kitörésnek.

A tisztviselők arra kérték az embereket, hogy maradjanak távol a vulkán körüli 4 kilométeres állandó veszélyzónától.

Hét falu lakossága maszkban szorong

A Bulusan lábánál fekvő Juban tengerparti városban és annak közelében legalább hét falut elért a hamufelhő, ahol az embereket arra kérték, hogy maradjanak bent és viseljenek maszkot. Az autósoknak azt tanácsolták, hogy óvatosan vezessenek a hamuval és sárral borított utakon – írja a Bloomberg.

A tisztviselők azt mondták, hogy felmérik, hogy evakuálják-e a lakosokat a hamu által érintett falvakból, különösen a terhes nőket, az időseket és a gyermekeket. Az állandó veszélyzónán kívül a vulkanológiai intézet arra figyelmeztette az embereket, hogy „a hirtelen és veszélyes freatikus kitörések megnövekedett esélye miatt maradjanak éberek”.

A völgyekben, folyók és patakok mentén élő falusiakat arra figyelmeztették, hogy az esős évszak közepette vulkáni iszapömlésekkel kell számolniuk. A repülőgépeknek azt tanácsolták, hogy ne repüljenek a Manilától mintegy 600 kilométerre délkeletre fekvő vulkán közelében.

A Fülöp-szigeteki szigetcsoport, amelynek mintegy két tucat aktív vulkánja van, a Csendes-óceán „tűzgyűrűjén” fekszik, ahol gyakori a vulkanikus tevékenység és a földrengések.

Rovatok