Index Vakbarát Hírportál

WHO: 780-ra nőtt a majomhimlős esetek száma

2022. június 5., vasárnap 19:57

Majdnem háromszor annyi, majomhimlővel fertőzött esetet regisztráltak Afrikán kívül, mint egy héttel ezelőtt.

A WHO közölte, hogy 780-ra nőtt a majomhimlős esetek száma olyan országokban, ahol egyébként nem jellemző a vírus jelenléte. Ez a szám – amely a szervezet szerint valószínűleg alulbecsült –  majdnem háromszorosa az előző héten bejelentett 257 esetnek.

A fertőzés általában enyhe lefolyású, ám ez az első alkalom, hogy Közép- és Nyugat-Afrikán kívül ilyen széles körben elterjedt.

A legtöbb új esetet Európában, Észak-Amerikában, valamint kis számban Mexikóban, Argentínában, Marokkóban és az Egyesült Arab Emírségekben azonosították.

A legtöbb fertőzöttet az Egyesült Királyságban regisztrálták eddig, 207-et, ezt követi Spanyolország 156-tal és Portugália 138-cal – számolt be róla a BBC.

Mindent, amit eddig tudunk a majomhimlőről, ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze. Arról, hogy Magyarországon  egy 38 éves férfinál azonosították először a betegséget, itt írtunk. Müller Cecília országos tiszti főorvos azóta elmondta: tárgyakkal is elkapható a majomhimlő, szükséges lesz a karantén – erről  itt olvashat.

Rovatok