Index Vakbarát Hírportál

Nem akart hinni a fülének az ügyvéd, mikor meghallotta az ítéletet

2022. június 6., hétfő 18:46

Egy iraki bíróság hétfőn 15 év börtönbüntetésre ítélt egy nyugalmazott brit geológust, mert az állítólag ősi műkincseket próbált kicsempészni az országból – közölte a Reuters.

Az iraki hatóságok márciusban tartóztatták le a 66 éves James Fittont a bagdadi nemzetközi repülőtéren, mert ősi kerámiák apró darabjait szállította a poggyászában. Az egyik igazságügyi forrás szerint a férfi egy dél-iraki örökségi helyszínről tulajdonította el a műtárgyakat. Ez a bűncselekmény az iraki törvények szerint általában halállal büntetendő, tehát mondhatjuk, hogy a vádlott még olcsón megúszta ezzel a 15 évvel.

Fitton ügyvédje azt mondta, megdöbbentette az ítélet, állítása szerint védence nem volt tisztában azzal, hogy a kerámiatöredékek műtárgyaknak minősülnek. Fitton fellebbezni fog az ítélet ellen azzal az indokkal, hogy nem volt szándékában bűncselekményt elkövetni.

Fittonnal együtt egy német férfit is letartóztattak a hatóságok, Volker Waldmannt azonban felmentették ugyanezen vádak alól, írta meg a Reuters.

Rovatok