Index Vakbarát Hírportál

Megmenekült Boris Johnson, nem buktatta meg a pártja

2022. június 6., hétfő 09:43 | aznap frissítve

Frissítés: 211–148 arányban megnyerte a képviselői bizalmi szavazást a brit miniszterelnök, vagyis Boris Johnson hivatalban maradhat, és párvezetői tisztségét is megtarthatja – erről ír a BBC.

Bizalmi szavazást tartott hétfő este a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója Boris Johnson miniszterelnök ellen, miután összegyűlt a szavazás kiírásához minimálisan szükséges számú kezdeményező levél. Az erről szóló hírt még hétfőn délelőtt jelentette be Sir Graham Brady, a konzervatív frakció illetékes bizottságának vezetője.

A BBC szerint a titkos szavazáson a győzelemhez Johnsonnak egyszerű többségre volt szüksége, a voksolást hétfőn megtartották 18–20 óra között (közép-európai idő szerint 19 és 21 óra között), a szavazatokat ezt követően azonnal megszámolták. 

A bizalmi szavazás kezdeményezéséhez legalább 54 képviselőre volt szükség. Az előzetes számítások szerint Boris Johnsonnak minimum 180 támogatóra volt szüksége a sikerhez, ehhez képest 211-et kapott.

A brit miniszterelnöknek Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán gratulált. Bejegyzésében azt írja:

Boris Johnson megnyerte a bizalmi szavazást! Congrats, Prime Minister.

A poszthoz két közös fényképet is csatolt.

A Konzervatív Párt jelenleg érvényes szabályzata alapján a következő tizenkét hónapban nem lehet újabb bizalmi szavazást kezdeményezni Johnson ellen – emlékeztet az MTI. A kormányfő elleni bizalmi szavazás kiírása hosszabb ideje napirenden volt, miután az elmúlt hetekben kiderült, hogy a londoni miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt szigorú korlátozások idején több kerti partit, ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket tartottak, nem egyszer Johnson részvételével.

A „partygate” néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.

Theresa May túlélte a bizalmi szavazást

Az akkori miniszterelnök, Theresa May ellen 2018 decemberében tartottak bizalmi szavazást a Konzervatív Párton belül, aminek kezdeményezéséhez a képviselők 15 százaléka szükséges.

Theresa Mayt a brexittárgyalások miatt támadták, végül 63 százaléknyi támogatóval megőrizhette pozícióját, ami azt is jelentette, hogy legalább egy évig nem lehetett újra bizalmi szavazást tartani. Theresa May 2019 májusában jelentette be lemondását, Boris Johnson 2019 júliusában vette át a helyét.

(Borítókép: Boris Johnson 2022. június 3-án. Fotó: Aaron Chown / POOL / AFP)

Rovatok