Index Vakbarát Hírportál

Az olasz maffia már Ausztráliában is megvetette a lábát

2022. június 7., kedd 18:33

A sokak által rettegett calabriai maffia, a 'Ndrangheta több ezer tagja él és tevékenykedik aktívan Ausztráliában.

Az ausztrál szövetségi rendőrség keddi tájékoztatóján arra is felhívta a lakosok figyelmét, hogy minden sikeres razzia csak azt bizonyítja, a veszélyes bűnszervezet az egész világot behálózta, minden földrészen megtalálhatók aktív tagjaik. 

Az olasz hatóságokkal folytatott együttműködésnek köszönhetően összegyűjtött információk szerint a 'Ndrangheta tagjai „szerény házakban szerény életet élve” tudtak a rendőrség látókörén kívül maradni.

Nigel Ryan, az ausztrál szövetségi rendőrség helyettes vezetője elmagyarázta, hogy a maffiatagok törvényes vállalkozásokat üzemeltetve intézik az illegális tevékenységekből származó vagyonok tisztára mosását.

Nigel Ryan rendőrfőnök elmondta azt is, hogy összesen 51 maffiaklánt azonosítottak az országban, melyek közül legalább 14 a 'Ndranghetához köthető. A rendőrfőnök helyettese szerint ezekben több ezer ember működik aktívan, egyúttal azonban ígéretet is tett arra, hogy az ausztrál rendőrség „levágja a szervezett bűnözés fejét és farkát”.

A világ kokaintermelésének 70–80 százalékát ők csempészik, és Ausztráliát is elárasztják illegális kábítószerekkel

– fogalmazott a rendőrfőnök. 

A calabriai maffia hálózata azonban nemcsak nemzetközi bűnözői csoport, hanem globális fegyveres szervezet is. A klán egyes sejtjei önálló arzenállal rendelkeznek. Ezt bizonyítják az egyes csoportoknál, családoknál végzett véletlenszerű rajtaütések, amikor a rendőrség éles lőfegyverek egész tárházát találja a lakásokban.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által jegyzett és vezetett globális művelet, a Trójai Pajzs keretében az ausztrál hatóságok Vasborda-akció néven indítottak műveletet a szervezett bűnözés felszámolása céljából. 

A Trójai Pajzs segítségével a hatóságok ANOM néven olyan üzenetküldő szolgáltatást terjesztettek el a bűnözők körében, amely névleg lehetővé tette a titkosított üzenetküldést, de a rendszert valójában az FBI irányította.

Ausztráliában 383 ember ellen 2340 pontban emeltek vádat a Vasborda-akcióban, továbbá több mint hat tonna kábítószert és 147 lőfegyvert foglaltak le a hatóságok.

Rovatok