Index Vakbarát Hírportál

Lelőtték az egyik leghírhedtebb, hadifoglyokat gyilkoló orosz mesterlövészt

2022. június 7., kedd 19:15

Meghalt a Wagner-csoport egyik leghírhedtebb zsoldosa, Vlagyimir Andonov, aki a Donbászban hadifoglyokat gyilkolhatott meg korábban.

A 44 éves, burját származású, „Vaha” és „hóhér” beceneveken ismert Andonov korábban Szíriában és Líbiában, valamint 2014 után a Donbászban is szolgált a hírhedt Wagner-csoport zsoldosaként.

Úgy tudni, most egy ukrán mesterlövész végezhetett vele a Harkivi területen.

Az előző éjjel halt meg, amikor felderítést végzett a térségben egy bajtársával együtt

– írta az orosz Moszkovszkij Komszomoletsz nevű lap.

Andonov először 1997 és 2005 közt szolgált az orosz hadseregben, amelyet követően főiskolán tanult tanárnak, de onnan kibukott, nem tudta elvégezni a képzést. Később a kereskedelemben talált állást, majd 2014-ben, egy különleges műveleti egység önkénteseként érkezett a Donbászba (saját bevallása szerint nagyapja példája késztette erre, aki a második világháborúban harcolt).

A Donbászban vált hírhedtté, ugyanis a híresztelések szerint

2015-ben ukrán hadifoglyokat végzett ki a loginovo nevű településért folyó csata után.

Ezt egyébként többé-kevésbé ő maga is elismerte egy interjúban. Andonov a Donbászban 2017-ig harcolt, utána Líbiába és Szíriába került, ahol két kitüntetést is kiérdemelt a Wagner-csoport zsoldosaként.

Arról, hogy a „hóhér idén miként és mikor került Ukrajnába, nem sokat lehet tudni. Azt viszont egy burját tisztviselő, Zhambal-Zhamso Zhanaev is megerősítette, hogy Andonov valóban meghalt. Hozzátette azt is, hogy a holttestét Burjátföldre szállítják vissza, ott temetik el.

Az ukrajnai háború keddi eseményeit ebben a cikkünkben közvetítjük.

Rovatok