Index Vakbarát Hírportál

A svéd kormány nem támogatja tovább az SAS-t

2022. június 7., kedd 11:46

A veszteséges Scandinavian Airlines eddig több mint 8 milliárd svéd koronányi támogatást kapott Svédországtól az elmúlt évtizedekben.

A svéd kormány nem juttat újabb tőkét a veszteséges SAS légitársaságba, továbbá nem kíván hosszú távú részvényese lenni a társaságnak – mondta Karl-Petter Thorwaldsson ipari miniszter a keddi sajtótájékoztatón.

Szeretném tisztázni, hogy a jövőben nem injektálunk több tökét az SAS-nek

– idézi Thorwaldssont a Reuters.

Svédország az elmúlt évtizedekben 8,2 milliárd svéd koronával (300 milliárd forint) segítette a légitársaságot, nagyrészt hitelek révén, hogy megmentse a vállalatot a koronavírus-járvány okozta összeomlástól.

A stockholmi székhelyű légitársaság a múlt héten jelentette be, hogy nem sikerült elérnie az „SAS Forward” néven elindított szerkezetátalakítási programjában kitűzött célokat. Közölte, hogy 9,5 milliárd svéd korona (350 milliárd forint) adósságot kellene részvénytőkévé átalakítania ahhoz, hogy megőrizhesse a fizetőképességét.

A svéd és a dán kormány az SAS legnagyobb részvényesei, egyaránt 21,8 százalékos tulajdonrésszel. Dánia még nem reagált a bejelentésre.

Svédországban továbbá aggasztó a helyzet, hiszen bizalmatlansági szavazás fenyegeti a kormányt. Az igazságügyi miniszter ellen javasolt indítvány azzal fenyeget, hogy Magdalena Andersson miniszterelnök kormánya megbukhat.

Rovatok