Index Vakbarát Hírportál

Bizalmatlansági szavazás fenyegeti a svéd kormányt

2022. június 7., kedd 11:03

A svéd igazságügyi miniszter ellen javasolt bizalmatlansági szavazás azzal fenyeget, hogy Magdalena Andersson miniszterelnök kormánya megbukik, miközben a miniszterelnök megpróbálja újra sínen tartani országa NATO-pályázatát.

A svéd parlament a tervek szerint kedden délben dönt Morgan Johansson igazságügyi miniszter sorsáról, miután a szélsőjobboldali Svéd Demokraták három másik ellenzéki párt támogatásával a miniszter leváltását követelték, az erőszakos bűncselekmények elleni küzdelemben elért szerény eredményeire hivatkozva. 

A szavazás nagyon szorosnak ígérkezik:

a 349 törvényhozóból 174-en mondták, hogy támogatják Johanssont, míg ugyanennyien ellenzik. A döntő szó Amineh Kakabaveh független törvényhozóé lesz, akinek a szavazata biztosította tavaly Andersson miniszterelnöki kinevezését. 

Andersson azt mondta, hogy az egész kormány lemond, ha Johansson elveszíti a parlament támogatását, és ezzel Svédországot politikai válságba sodorja, mindössze három hónappal az általános választások előtt, miközben a közeli Oroszország és a szomszédos Ukrajna között háború dúl. Ez tovább bonyolítaná Svédország amúgy is kacifántos útját a NATO-tagság felé, amelyet Stockholm a múlt hónapban kezdett meg.

A tét nagy

Hétfőn késő estig Kakabaveh azt mondta, hogy még mindig nem döntötte el, hogy melyik irányba szavaz, és szakértők azt sugallták, hogy ha a szociáldemokraták úgy vélik, hogy Kakabaveh meg kívánja vonni Johansson támogatását, akkor az igazságügyi minisztert lemondásra ösztönözhetik, mielőtt a szavazásra sor kerülhetne – írja a Politico.

Ez nagy csapás lenne a kormányzat számára, mivel Johansson a szociáldemokraták egyik kulcsminisztere volt, mióta 2014-ben újra hatalomra kerültek. Jelenleg a rendőrségtől a válságkezelésig számos feladatkört lát el. 

Johansson az elmúlt években az ellenzék haragjának célpontjává vált, mivel a fegyveres bűncselekmények aránya a svéd városokban magas maradt.

A stockholmi, göteborgi és malmői bűnbandákkal kapcsolatos aggodalmak továbbra is a média fókuszterében állnak, azt kritizálva, hogy a kormány nem tesz eleget a bűnözés visszaszorítása érdekében. 

Svédország a gengszterek országává vált

– mondta Jimmie Åkesson, a Svéd Demokraták vezetője a múlt héten a miniszter lemondását követelve.

Szombaton Andersson miniszterelnök kifejtette, hogy felelőtlenség az ellenzéki pártok részéről Johansson leváltására törekedni, amikor az európai biztonsági kilátások ilyen rosszak, és amikor Svédország – Finnországgal együtt – azon fáradozik, hogy meggyőzze a NATO-szövetség jelenlegi tagjait a csatlakozásukról.

A török probléma

Andersson számára a bizalmatlansági szavazás közeledtével bonyolítja a helyzetet Kakabaveh politikai profilja, aki iráni születésű, a kurd Peshmerga erők egykori harcosa, és aki amióta svéd törvényhozó lett, a kurdok jogainak támogatását szorgalmazza. 

A török kormányt most a vétójogával élve blokkolja a svéd és a finn csatlakozást, arra hivatkozva, hogy Svédország támogatja az Ankara által terroristáknak tekintett kurd csoportokat. 

Kakabaveh most annyit mondott, hogy mielőtt a keddi szavazáson Johanssont támogatná, további konkrét bizonyítékokat szeretne kapni arra vonatkozóan, hogy a szociáldemokraták betartják-e a kurd csoportok támogatására tett ígéreteiket. Szerinte a szocdem párt nem akarja „megbántani” Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, és ezért készen állnak arra, hogy eltávolítsák Johanssont a kormányból.

Rovatok