Index Vakbarát Hírportál

Becsmérelte Mohamed prófétát, őrizetbe vették a kormánypárt egyik tagját

2022. június 8., szerda 18:15

A közösségi médiában megjelent iszlámellenes megjegyzései miatt letartóztatták az indiai Uttar Prades hatóságai a kormánypárt ifjúsági szövetségének egyik vezetőjét – adta hírül szerdán az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

A kanpuri rendőrség tájékoztatása szerint Harsit Szrivasztava becsmérelte Mohamed prófétát, bár szavait az al-Dzsazíra nem idézte. Az rendőrök kedden őrizetbe vettek mintegy 50 embert is, erőszakos tüntetések miatt.

A megmozdulások azt követően kezdődtek, hogy a kormányzó Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) két szóvivője, Nupur Sarma és Navín Kumar Dzsindál, még május végén egy televíziós vitában, a muszlimok szerint becsmérlő megjegyzéseket tettek Mohamed prófétára.

Az adásban Sarma egyebek között azt mondta, hogy a Próféta egyik asszonya hatéves volt a házasságkötés idején és kilenc, mikor azt elhálták.

Egyes hindu szervezetek több éve harcolnak az 1669-ben épített varanaszi mecset lerombolásáért, mert szerintük az építtető, Aurangzeb mogul császár az építkezés érdekében félig leromboltatta az itt korábban emelt hindu szentélyt.

Tiltakoztak a megegyezés miatt

A megjegyzés miatt több iszlám ország, valamint az Iszlám Együttműködés Tanácsa (OIC) is tiltakozott, indiai muszlim aktivisták pedig azt vetették Újdelhi szemére, hogy az elhangzottak „az indiai iszlám közösség szisztematikus üldözésének” részei.

Sarmát ugyan felfüggesztették, Dzsindált pedig eltávolították tisztségéből, és a BJP elhatárolta magát az elhangzottaktól, Sarma szóvivőnő arról számolt be, hogy számtalan nemi erőszakkal és halállal fenyegetődző üzenetet kapott.

A szóvivők később visszavonták kijelentéseiket és nyilvánosan bocsánatot kértek.

Az indiai külügyminisztérium hétfőn közleményben határolódott el a volt szóvivők szavaitól, amelyek „semmilyen formában nem tükrözik Újdelhi álláspontját”.

MTI

Rovatok