Index Vakbarát Hírportál

A benzinárstop felfüggesztésére szólította fel Magyarországot az EU biztosa

2022. június 9., csütörtök 10:52

A külföldi rendszámú járművekkel szembeni diszkriminatív üzemanyagárak bírósági eljárást vonhatnak maguk után.

Az Európai Bizottság levele szerint Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacáért felelős biztosa szerdán arra szólította fel Magyarországot, hogy függessze fel a diszkriminatív üzemanyagárakat a külföldi rendszámú járművekkel szemben, ellenkező esetben bírósági eljárást kockáztatnak – derül ki a Reuters által említett levélből.

A hírügynökség forrása egy olyan levél, amelyet Breton a magyar technológiai és ipari miniszternek, Palkovics Lászlónak címzett. A biztos szerint a benzinárstop értelmében a más uniós országokból származó rendszámmal rendelkező járműveknek 50–60 százalékkal többet kell fizetniük az üzemanyagért, mint a magyar rendszámú járműveknek, ami közvetett diszkriminációnak minősül, ez pedig ellentétes az uniós szabályokkal.

Breton egyrészt tájékoztatást kért Palkovicstól arról, hogy mi indokolja az intézkedést, valamint hogy meddig lesz érvényben a benzinárstop. Emellett felhívta a magyar miniszter figyelmét arra is, hogy az uniós jog megsértésének minősülhet az, ha magyar rendszámhoz kötik a benzin hatósági árát. Egyúttal felszólította Magyarországot, hogy amíg nincs biztosítva az uniós joggal való összhang, addig függesszék fel a benzinárstopot. 

Arra kérem önt, hogy adja meg válaszát azon intézkedések indokoltságára és érvényességi idejére vonatkozóan, amelyek uniós jogsértésnek minősülhetnek

– írta Breton a magyar technológiai miniszternek. Az EU-s biztos egyik kérdésére miniszteri levél sem kell, hiszen a kormányhatározat alapján július 1-ig van érvényben a benzinárstop.

Az EU biztosa szerint az Európai Bizottság fenntartja a jogot, hogy sürgős kötelezettségszegési eljárást indítson, amely végső soron bírósági eljáráshoz és esetleges pénzbírsághoz vezethet Magyarország ellen.

Tavaly novemberben vezették be a benzinárstopot

A kormány még tavaly döntött arról, hogy november 15-től bevezeti a benzinárstopot, és 480 forintos literenkénti felső határon rögzítette az üzemanyagárakat. A kiskereskedelmi benzinárstop után a kormány február 28-tól 480 forintban maximálta az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is, hozzájárulva ezzel a kiskereskedelmi benzinkutak versenyképesebb működéséhez.

A tavaly novemberben bevezetett árstop eredetileg május 15-ig maradt volna érvényben, a kormány azonban meghosszabbította, méghozzá július 1-ig. A legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az árstopokról külön-külön dönt a kormány azok lejárta előtt.

Az intézkedés következtében több benzinkutas is kétségbeesetten fordult a kormány felé az elmúlt hónapokban, mi is írtunk arról korábban, hogy júniusban akár 500 benzinkút bezárását is okozhatja az árstop. A benzinkutasok mellett a szakértők is megfogalmazták kételyeiket, mondván, előfordulhat, hogy ideiglenes üzemanyaghiánnyal kell szembenézni több kúton is a nyáron.

(Borítókép: Egy sofőr megtölt egy autót egy benzinkúton. Fotó: Márton Mónus / File Photo / Reuters)

Rovatok