Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump lánya egyetért azzal, hogy apja csalásról szóló állításai megalapozatlanok

2022. június 10., péntek 20:34

A washingtoni Capitolium elleni támadás „puccskísérlet csúcspontja” volt – jelentette ki Bennie Thompson demokratapárti képviselő, az amerikai kongresszusnak a 2021. január 6-i események kivizsgálására létrehozott különbizottsága elnöke.

Az amerikai kongresszusi testület az elmúlt csaknem egy évben több mint ezer tanút hallgatott meg, és mintegy 140 ezer dokumentumot tekintett át a 2021. január 6-i események kivizsgálására.

A választott tisztségviselőkből álló ad-hoc testület – hét demokrata és két republikánuspárti képviselő – vizsgálódásának középpontjában a washingtoni kongresszus épülete ellen, 2021. január 6-án történt támadás részleteinek, okainak és felelőseinek feltárása áll.

2021. január 6-án indulatos, elsősorban Donald Trump támogatóiból álló tömeg hatolt be a Capitolium épületébe, hogy tiltakozzon a 2020-as elnökválasztás eredményei ellen és támogassa Donald Trump követelését Joe Biden győzelmének elutasítására. A tüntetők előtte nagygyűlésen vettek részt, amelyen Donald Trump és egyik főtanácsadója, Rudolph Giuliani szónokolt főként arról, hogy a választásokat „elcsalták”.

Bizonyíték nélküli vádak

Az eseményeket vizsgáló különbizottság az első meghallgatását csütörtök este tartotta hat beszámoló alapján. Videófelvételeket mutattak be, amelyeken Donald Trump két gyermeke és a Trump-kormány több fontos minisztere beszélt a vizsgálóbizottság tagjainak. William Barr volt igazságügyi miniszter például elmondta, többször közölte a volt elnökkel, hogy elveszítette a választást és a csalásról szóló állításai megalapozatlanok.

Nem élhetünk olyan világban, ahol a kormányzat a saját nézeteire alapozva őrzi meg hatalmát, miközben bizonyítékok nem támasztják alá a választási csalást

– fogalmazott William Barr. Donald Trump lánya, Ivanka Trump, aki annak idején aktívan részt vett a Fehér Ház munkájában is, megerősítette, hogy „elfogadta” Barr álláspontját.

A bizottság bemutatta azokat a január 6-i felvételeket is, amelyeken látszik, hogy Trump több ezer támogatója gyűlik össze Washingtonban, hogy elutasítsa a 2020-as választások eredményét. Bennie Thompson, a különbizottság vezetője azt mondta, a tüntetők a volt elnök bátorítására rohamozták meg a törvényhozás épületét. A demokratapárti politikus úgy vélekedett, hogy

a megmozdulás veszélybe sodorta az amerikai demokráciát.

Liz Cheney, azon kevés republikánus választott tisztségviselők egyike, aki hajlandó volt a bizottság munkájában részt venni, és elvállalta az alelnöki tisztséget, kijelentette:

Trump elnök összetoborozta a tömeget, és kiadta a vezényszót a támadás megindítására.

Donald Trump, aki még nem jelentette be nyilvánosan, hogy indul-e a következő elnökválasztáson, a csütörtöki meghallgatás előtt nyilatkozatot adott ki, és ebben „politikai gengsztereknek” nevezte a bizottság tagjait – írja az MTI.

A republikánusok többsége elutasítja a bizottság munkáját, Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánus kisebbség vezetője pedig „az Egyesült Államok történetének leginkább politikailag motivált és legkevésbé legitim bizottságaként” ítélte el. Pártja ígéretet tett arra, hogy megtorpedózza a bizottság munkáját, ha a novemberi félidős választásokon megszerzik a többséget a képviselőházban.

(Borítókép: Ivanka Trump és Donald Trump. Fotó:  Alex Wong / Getty Images)

Rovatok