Index Vakbarát Hírportál

Egyre több amerikai tartja fontosabbnak a szabad fegyverviselést az emberi életnél

2022. június 10., péntek 18:14

Egy közvélemény-kutatás szerint az amerikai lakosság egyre inkább támogatja a szabad fegyvertartáshoz való jogot.

A MaristPoll amerikai közvélemény kutató cég legújabb kutatásában a szabad fegyvertartáshoz való viszonyulást vizsgálta, különböző társadalmi csoportok szempontjából. 

A közvélemény-kutatás eredménye azt mutatja, hogy bár kialakulóban van egy általánosnak nevezhető fegyverellenes tendencia, a Republikánus párt szimpatizánsainak nagy része továbbra sem támogatja a fegyvertartással kapcsolatos szigorítások bevezetését. 

Az elmúlt néhány évben jelentősen megemelkedett a fegyveres támadások okozta halálesetek száma az Egyesült Államokban. A PEW Research adatai alapján 2020-ban rekordszámú, összesen 19 384 ember vesztette életét golyó által.

Ez 75 százalékos növekedést jelent a 2010-es évekhez képest. 

A MaristPoll most publikált kutatása az egyébként elég komplex és árnyalt vita leegyszerűsítésére törekedett. Arról kérdezték a részvevőket, hogy a fegyvertartáshoz való jogot vagy a fegyveres erőszak elleni harcot tartják fontosabbnak.

A teljes adathalmazt vizsgálva 59 százalék kultiválja a fegyveres erőszak elleni harcot, és ugyanez a tendencia látható a társadalmi törésvonalak mentén is. Ennek ellenére a Republikánusok csaknem 70 százaléka szerint a fegyvertartás a fontosabb. Rajtuk kívül három társadalmi csoport húz a fegyvertartáshoz való jog felé; a fehér, egyetemi végzettséggel nem rendelkezők, a vidéki lakosság, és maguk a fegyvertartók. Azonban az eltérés még a fegyvertartók között sem volt olyan jelentős mint a Republikánus párt szimpatizánsai körében.

Rovatok