Index Vakbarát Hírportál

Franciaország tízezer menedékkérőt osztana szét évente az EU-ban

2022. június 10., péntek 18:53

Pénteken az Európai Unió belügyminisztereinek luxembourgi ülésén mutatták be azt az új francia javaslatot, amely szerint a schengeni övezetéhez tartozó 19 EU-állam kötelezettséget vállalna arra, hogy menedékkérőket fogadjon be olyan migrációs nyomás alatt álló országokból, mint Görögország, Olaszország és Málta.

A terv évente mintegy 10 ezer menedékkérő áthelyezését tenné lehetővé azokba az EU–tagállamokba, amelyek hajlandóak a menedékkérők fogadására. Azokra az államokra, amelyek erre nem hajlandóak, pénzügyi hozzájárulást róna ki a tervezet.

A javaslatot ismertető AlJazeera azt írja, hogy Franciaország régóta törekszik annak megvalósítására, hogy az Európai Uniót egy közös menekültügyi egyezmény felé tolja. A pénteki tervezet azonban ahelyett, hogy megpróbálná megtörni a menedékkérőktől tartó többnyire keleti tagállam ellenállását, „önkéntes szolidaritási mechanizmus” létrehozását ajánlja egy 12 hónapos tesztidőszak keretében – írja a közel-keleti érdekeltségű hírcsatorna az AFP francia hírügynökségre hivatkozva.

Az országok nagy többsége támogatja ezt a szolidaritást, és tucatnyi ország támogatja az áthelyezéseket, ami nagyon pozitív

– értékelt Gerald Darmanin francia belügyminiszter, aki azt mondta, Franciaország és Németország a menedékkérők befogadása mellett áll.

Darmanin a Twitteren később úgy nyilatkozott az értekezletről, hogy „jelentős előrelépés” történt, és a tagállamok nagy többsége támogatja a tervet.

Ylva Johansson, az EU migrációs biztosa azt mondta, jelentős lépésként kell értékelni a történeteket, miután hosszú hónapokon át sikertelenül próbálkozott, hogy a tagállamokkal elfogadtassa a 2020 szeptemberében bemutatott, átfogóbb menekültügyi reformjavaslatot.

Minden országot érint az ukrán menekültválság. De más menekültek és bevándorlók is jönnek, ehhez pedig szolidaritásra van szükség

– mondta Ylva Johansson.

Nancy Faeser német belügyminiszter szerint 10-12 ország áll a terv mögött, és „eléggé biztos abban, hogy elfogadják” azt. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter ezzel szemben erős ellenérzéseinek adott hangot: szerinte a tervnek rossz üzenete van az embercsempészet szempontjából. Az osztrák belügyminiszter az MTI beszámolója szerint a schengeni övezeten belüli határellenőrzés újbóli bevezetését is megemlítette az értekezleten.

Hollandia máris közölte, hogy a javaslat értelmében nem fogad be menedékkérőket, bár egyik diplomatájuk úgy nyilatkozott, hogy más módon azonban hozzájárulhatnak a munkához. Más keleti tagállamok, mint például Magyarország és Lengyelország továbbra is kitartóan ellenállnak minden kötelező érvényű migrációs áthelyezési programnak.

A francia javaslat azt is hangsúlyozza, hogy a menedékkérők azonosítását az Eurodac biometrikus adatbázis és egy új belépési szűrőrendszer használatával bővítenék.

(Borítókép:  JULIEN DE ROSA / AFP)

Rovatok