Index Vakbarát Hírportál

Lengyelországban is megjelent a majomhimlő

2022. június 10., péntek 14:39

Lengyelországban is felbukkant a majomhimlő, az első kimutatott esetről Adam Niedzielski egészségügyi miniszter számolt be pénteken.

Eddig tíz vírusgyanús esetet vizsgáltak Lengyelországban, az első fertőzést pénteken erősítették meg – közölte Niedzielski a közép-lengyelországi Lódz város orvosi egyetemén rendezett sajtóértekezleten.

Wojciech Andrusiewicz, az egészségügyi tárca szóvivője hozzátette: a beteget kórházi karanténba helyezték, azonban személyére, kezelésének helyszínére vonatkozó részleteket nem árult el a szóvivő.

Májusban döntöttek az intézkedésekről

A lengyel egészségügyi tárca májusban tette közzé a majomhimlő felbukkanása esetén alkalmazandó intézkedésekről szóló rendeleteket, amelyek a többi között a fertőzöttek kötelező elszigeteléséről, kórházi kezeléséről szólnak.

A lengyel sajtó az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán ismertetett adatait idézi, amelyek szerint már több, mint ezer majomhimlős esetet regisztráltak olyan országokban, ahol a vírus nem honos. A közép- és nyugat-afrikai térségen kívül a fertőzés 29 országban bukkant fel, senki nem halt meg a szövődményekben – írta az MTI.

Rovatok