Index Vakbarát Hírportál

A portugál parlament újra megszavazta az eutanáziát

2022. június 10., péntek 15:06

Egy éven belül már harmadjára szavazta meg az eutanázia engedélyezését a portugál kormány. Ahogy az előző két kísérletnél is, az alkotmánybíróság vagy az elnök most is megakadályozhatja, hogy a törvény életbe lépjen.

A jelenleg hatalmon lévő Szocialista Párt által jegyzett törvényjavaslatot 128–88 arányban, öt tartózkodás mellett fogadták el.

A parlament épületénél az eutanázia ellenzői ezúttal is csendes tüntetést szerveztek. Az előző két törvényjavaslat elutasítása javarészt a nem egyértelmű megfogalmazás miatt történt.

Ha az első felvetődő alkalommal életbe léptetik a törvényt, Portugália lett volna a hetedik ország világszerte, amelyik engedélyezi az orvosi segítséggel alkalmazott kegyes halált végstádiumban lévő betegek számára. Azóta azonban már például Ausztriában és Spanyolországban is engedélyezték az eutanáziát.

A katolikus többségű Portugália az 1974-es forradalom óta számos liberális reformot hajtott végre. 2007-ben például az abortuszt, 2010-ben az azonos neműek házasságát legalizálták. 

Korábban mi is írtunk már a portugál parlament legalizálási kísérleteiről. 

Rovatok