Index Vakbarát Hírportál

Több mint százezren vettek részt az izraeli Pride-on

2022. június 10., péntek 17:57

Több mint százezren vettek részt Tel-Avivban a meleg büszkeség idei felvonulásán, a Közel-Kelet és Ázsia legnagyobb LMBTQ-csoportjainak tartott Pride-rendezvényen.

Több mint százezren vettek részt a Pride idei felvonulásán pénteken, Tel-Avivban. A városban zajló metróépítkezés miatt idén módosított útvonalon hömpölygött a tömeg, köztük az LMBTQ-közösség helyi és külföldről érkezett tagjai, valamint a velük szolidáris, a teljes jogegyenlőségért folytatott harcukat támogatók.

A Jarkon folyó melletti parkban állították fel a színpadot, ahol a menetelés után a könnyűzenei élet helyi sztárjai léptek fel. Számos politikus is megjelent.

Az elmúlt két évben azon dolgoztunk, hogy ne csak a tel-aviviak élhessenek úgy, ahogyan akarnak. Gondoskodunk büszkeségházak megnyitásáról országszerte. Vannak nem együttműködő önkormányzati vezetők, de a kormányban lehetőségünk van segítséget nyújtani politikától függetlenül

– mondta Meráv Kohen társadalmi egyenlőségért felelős miniszter.

Hozzátette, hogy „nem engedünk azoknak, akik erőszakot alkalmaznak, fenyegetnek, terrorizálnak. Minden ilyesmire magasabb költségvetési összegekkel, beruházásokkal felelünk. Hazánkban senki sem félhet, mindig védelmet nyújtunk az itt élőknek”.

Kitűzte a szivárványzászlót a külügyminiszter

Jaír Lapid külügyminiszter arra emlékeztette a megjelenteket, hogy egy évvel ezelőtt ő maga vezényelte a szivárványszínű Pride-zászló kitűzését a jeruzsálemi külügyminisztérium épületén, valamint az izraeli külképviseleteken.

Megnyerjük az LMBT-közösségért vívott küzdelmet, de még nincs vége, tovább kell irányítanunk, mert amíg van egyetlen LMBT-gyermek is az ország perifériáján, akinek szüksége van a védelmünkre, addig az ő tiszteletére felvonulunk

– mondta Jaír Lapid. A szintén az LMBT-közösséggel vonuló Meráv Michaeli, a szociáldemokrata Munkapárt elnöke, közlekedési miniszter hozzátette,

nem adjuk fel a választás szabadságát a szerelemben. Az egyenlőség azt jelenti, hogy megengedik, hogy mindenki a maga módján legyen különleges.

Az Izraelben évente megrendezett Büszkeség hónap rendezvényeit Jichák Hercog államelnök ünnepi beszéddel köszöntötte. Ebben „bámulatosnak” nevezte az LMBT-közösség eddigi eredményeit – írja az MTI. A közkapcsolati ügyvezető igazgató és vezető szóvivő Avi Mayer június 10-én délelőtt élőben jelentkezett be a Pride felvonulásról a következő videóval:

Rovatok