Index Vakbarát Hírportál

Kinevezte első női miniszterét Észak-Korea, nukleáris kísérletre készülhetnek

2022. június 11., szombat 16:55

Nukleáris főtárgyalóját nevezte ki az ország első női külügyminiszterévé Észak-Korea – jelentette az állami média szombaton, miközben az Egyesült Államok arra figyelmeztetett, hogy Phenjan nukleáris kísérletre készülhet.

Csö Szon Huit a Koreai Munkáspárt Központi Bizottságának június 8-a és 10-e között tartott plenáris ülésén nevezték ki, amelyet Kim Dzsongun észak-koreai vezető felügyelt – közölte a CNN az állami KCNA-ra hivatkozva. A diplomata kinevezésére a Koreai-félszigeten uralkodó feszültség idején kerül sor, amikor Észak-Korea az ENSZ-szankciók ellenére agresszívan fokozza fegyvertesztelési programját.

Nukleáris kísérletre készülhetnek

Kedden Szung Kim, az Egyesült Államok észak-koreai politikáért felelős különleges képviselője elmondta:  Washington arra gyanakszik, hogy Észak-Korea a hetedik nukleáris kísérletére készül – ami az első lenne 2017 óta.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Észak-Korea éppen felkészíti nukleáris kísérleti telephelyét. A szervezet arra figyelmeztetett, hogy a Phenjan nukleáris programja körüli helyzet „meglehetősen” aggasztó, mert aktív tevékenység tapasztalható a Punggye-ri kísérleti helyszínen.

Észak-Korea csak idén 17 rakétaindítást hajtott végre, a feltételezett interkontinentális ballisztikus rakétákkal végzett gyakorlatok közül kettő sikeresnek volt mondható.

Rovatok