Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok egy lépéssel közelebb került a fegyvertartás szigorításához

2022. június 12., vasárnap 19:24

Amerikai szenátorok kétpárti csoportja vasárnap bejelentette, hogy megállapodásra jutott a lehetséges fegyvertartási törvények keretrendszeréről – írja a Reuters.

A törvényjavaslat tartalmazza az államok „vörös zászló törvény” támogatását, a 21 év alatti lőfegyvervásárlók szigorúbb háttérellenőrzését és a „szalmavásárlásnak” nevezett gyakorlat (fegyver vásárlása egy másik személy számára) visszaszorítását, de nem tartalmaz más, a demokraták és Joe Biden elnök által szorgalmazott korlátozásokat, például a félautomata puskák vásárlási korhatárának 21 évre emelését vagy a támadó típusú puskák újfajta korlátozását.

Tíz republikánus jelezte, támogatja az előzetes megállapodást, ami azt jelenti, hogy az intézkedést potenciálisan megszavazhatják, tehát a korábban elgáncsolt fegyvertartási javaslatokkal ellentétben akár törvényi erőre emelkedhet – közölte a Reuters.

A keretszabályozáshoz vezető tárgyalások az Egyesült Államokban bekövetkezett támadásokat követően pörögtek fel. Emlékezetes, hogy a múlt hónapban a texasi Uvaldéban egy iskolában végrehajtott tömeges lövöldözésben 19 kisgyermek halt meg, 10 nappal előtte pedig a New York állambeli Buffalo egyik szupermarketjében történt tömeges lövöldözés, amelynek 10 fekete bőrű áldozata volt.

A demokrata Chuck Schumer „biztató első lépésnek” nevezte a tervet, amely szigorítaná a lőfegyverekhez való hozzájutást. Schumer elmondta, hogy a törvényjavaslatot gyorsan szenátusi szavazásra kívánja bocsátani, előbb viszont szükség van a jogalkotási részletek kidolgozására.

A világ leggazdagabb országai közül az Egyesült Államokban a legmagasabb a lőfegyver által okozott halálesetek aránya. Nemrég Matthew McConaughey Oscar-díjas színész a Fehér Házban tett indulatos beszédében szólított fel a fegyvertartás szigorítására. Szombaton pedig több tízezer ember tüntetett a szigorúbb fegyvertörvények bevezetésért az Egyesült Államokban.

Rovatok