Index Vakbarát Hírportál

Az orvosok megmagyarázták a Vlagyimir Putyin arcán látható furcsa változásokat

2022. június 12., vasárnap 16:35

Vlagyimir Putyinról régóta híresztelik, hogy súlyos rákbetegséggel küzdhet. Egyes hírek szerint az orosz elnök a rák mellett Parkinson-kórban és sclerosis multiplexben is szenved. Most a szakértők azt mondják, Putyin arcán az ödéma jeleit vélik felfedezni, amit olyan gyógyszerek okozhatnak, amelyeket a rák kezelésére alkalmaznak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arcán időnként látható változások súlyos betegségre vagy egy bizonyos gyógyszeres kezelés alkalmazására utalhatnak – fejtették ki szakértők az Apostrophe nevű lapnak.

A szakértők szerint az orosz elnök arcán a fizikai változások szembetűnőek, az egyik ilyen az ödéma, amely időnként felpuffasztja Vlagyimir Putyin arcát, majd a puffadás eltűnik, de az arcformája természetellenesen kerek marad. A lapnak nyilatkozó orvosok szerint nem lehet egyik napról a másikra ilyen gyorsan hízni és fogyni, ezért úgy vélik, hogy ezek az elváltozások egy súlyos betegség vagy bizonyos gyógyszerek használata miatt alakulhatnak ki. A szakértők nem zárják ki, hogy az orosz elnöknek valóban rákja van.

Vlagyimir Putyin arcformájának változása, az ödéma (úgynevezett »hold alakú arc«) megjelenése hormonális gyógyszerek – kortikoszteroidok – szedésének következménye lehet, amelyeket nagy dózisban gyakran használnak a rák kezelésére

– mondta Alexandra Shchebet neurológus a lapnak. Hozzátette, az orosz elnök furcsa járása is betegségre utalhat. A szakember úgy véli, abból, hogy az elnök jobb oldala a baltól eltérően mozog, feltételezhető, hogy Putyinnak agyvérzése volt, vagy agydaganattal küzd.

Putyin szenved?

Mint megírtuk, orosz hírszerzési források szerint Vlagyimir Putyin a „gyorsan előrehaladó rák egyik súlyos formájától” szenved, és a végtagjai is kontrollálatlanul remegnek, az orvosok szerint az orosz elnöknek már csak három éve van hátra.

Az orosz titkosszolgálat (FSZB) tisztje arról is beszélt, hogy a betegség miatt Putyin még a látását is elveszítheti.

Elmondása szerint az orosz elnököt fejfájás gyötri, és a televíziós felszólalásaikor a beszédét papírokból olvassa, amelyekre olyan nagy betűkkel írták fel a mondanivalóját, hogy egy-egy oldalra csupán néhány mondat fér el. 

Az orosz elnök betegségéről szóló híreszteléseknek táptalajt adott az is, amikor Putyin Szocsiban Aljakszandr Lukasenka belorusz elnökkel találkozott, és a kamera lencsevégre kapta, amint kínosan csavargatja a lábát, miközben leültek tárgyalni. Egy másik alkalommal pedig azt vették videóra, amint az orosz államfő egy kis asztal mögött ülve hallgatta Szergej Sojgu védelmi miniszter beszámolóját, hosszú perceken át görcsösen szorítva jobb kezével az asztalka sarkát.

Erre csak rátett egy lapáttal a győzelem napja május 9-én, amikor a díszszemléről készült beszámolók alapján az orosz vezető magába roskadva, lábait betakarva ült a tribünön, és nézte a felvonulást. Nem sokkal később jött az információ, hogy

a Kreml biztonsági szolgálata meghiúsított egy orosz tervezésű merényletet Putyin ellen.

Egy amerikai hírszerzési ügynökség titkos jelentése szerint az orosz elnök áprilisban egy rövid időre eltűnt, és abban az időszakban rákellenes kezelést kapott.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, vasárnapi, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Vlagyimir Putyin orosz elnök fiatal vállalkozókkal találkozik Moszkvában 2022. június 9-én. Fotó: Mikhail Metzel / Sputnik / Afp)

Rovatok