Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea megint rossz fát tett a tűzre

2022. június 13., hétfő 12:29

Észak-Korea feltételezett tüzérségi lövedékeket lőtt a tengerbe vasárnap – közölte a dél-koreai hadsereg, napokkal azután, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető nagyobb védelmi képességre szólított fel a külső fenyegetésekkel szemben.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága közleményben közölte, hogy több gyanús röppályát is észleltek. Közölték, hogy Dél-Korea az Egyesült Államokkal szoros együttműködésben fokozott katonai készültséget tart fenn, írja az ABC.

A dél-koreai tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Észak-Korea olyan fegyverrendszereket fejleszt, amelyek közvetlen fenyegetést jelentenek Dél-Koreára, és megerősítették, hogy szigorúan fellépnek az ilyen jellegű erőfeszítésekkel szemben.

A feltételezett tüzérségi kilövések voltak a legutóbbiak az Észak-Korea által idén végrehajtott fegyverkísérletek sorában, amelyekkel külföldi szakértők szerint Kim Dzsongun nyomást próbál gyakorolni Washingtonra és Szöulra, hogy enyhítsék a Phenjan elleni nemzetközi szankciókat és tegyenek egyéb engedményeket.

Dél-koreai és amerikai tisztviselők nemrégiben azt mondták, Észak-Korea nukleáris kísérletre készül.

(Borítókép: Kim Dzsongun 2022. június 12-én. Fotó: Kcna / Reuters)

Rovatok